14 sătmăreni, premiaţi în Ungaria la concursul “Campania Verde”

Ieri a avut loc la Nyiregyhaza conferinţa de închidere a proiectului HURO/0801/097 intitulat ”Campanie transfrontalieră pentru protejarea valorilor naturale în judeţele Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Satu Mare”, – finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013.

Conform unui comunicat semnat de directoarea Elisabeta Bekessy (foto), în acest proiect Agenţia de Protecţia Mediului Satu Mare a fost partener alături de titularul proiectului Agenţia Judeţeană pentru Dezvoltare Teritorială şi Gestionarea Mediului Szabolcs-Szatmar – Bereg – Nyíregyhaza (Ungaria). Implementarea proiectului a pus accent pe conştientizarea şi informarea populaţiei din judeţele vecine, Satu Mare şi Szabolcs Bereg, în legătură cu avantajele pe care le poate oferi reţeaua ecologică Natura 2000.

Se apreciază că au beneficiat în mod direct de rezultatele proiectului mai ales locuitorii din judeţul Satu Mare – grupurile-ţintă însumând aproximativ 31.000 locuitori -, iar indirect toţi locuitorii din ambele judeţe de graniţă.

La implementarea proiectului a participat o gamă largă de actori cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului: administraţii publice locale, ONG-uri de mediu, instituţii de învăţământ. În urma derulării cu succes a activităţilor propuse (dezbateri publice, campanii de informare, concurs de desene – fotografii-eseuri), o realizare de succes a proiectului este elaborarea unui studiu de specialitate, care va fi la îndemâna administraţiilor publice locale, studiu despre care se speră că va constitui un real sprijin în emiterea certificatelor de urbanism necesare la iniţierea unor investiţii în zonă.

Opt elevi şi trei studenţi au primit aparate foto şi biciclete

În finalul conferinţei de închidere de ieri de la Nyiregyhaza a avut loc premierea câştigătorilor Concursului „Campania verde” care s-a desfăşurat în cadrul Programului „Campanie transfrontalieră pentru protejarea valorilor naturale în judeţele Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Satu Mare”.

În urma jurizării celor peste 800 de desene, 58 de fotografii şi 8 eseuri din ambele judeţe, pentru judeţul Satu Mare au fost declaraţi 14 câştigători:
– 4 la secţiunea desene clasele I-IV: Diana Tincu şi Teodora Capac de la Liceul Teologic Ortodox, Natalia Tătar de la Şcoala „Lucian Blaga” şi Ioana Vitok de la Şcoala ”Dr. Vasile Lucaciu”;
– 4 la secţiunea desene clasele V-VIII: Alina Feher de la Liceul Teoretic Negreşti Oaş, Alexandra Stavorovschi de la Şcoala generală Lazuri, Crina Turoţi şi Szucs Bettina de la Şcoala generală Andrid;
– 3 la secţiunea fotografii – licee: Andrei Cosma şi Angelo Turţi de la Colegiul Naţional „D-na Stanca”, împreună cu Pleiner Lorand de la Colegiul Naţional „Kolcsey Ferencz”;
– 3 la secţiunea eseuri pentru şcoli superioare: Stier Izabella, Melega Gyongyi şi Iuliana Spătariu de la Universitatea „Spiru Haret”.
Câştigătorii au fost recompensaţi cu diplome, cărţi , aparate foto şi biciclete.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.