Nouă admişi, doi trimişi la plimbare

În urmă cu două luni, în 17 septembrie a.c., ziarul online Sătmăreanul era singurul care semnala succesul deosebit al unei sătmărence – Monica Kegyes – la examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. De ce era deosebit ? Pentru că s-au chinuit peste 3.100 de candidaţi din ţară – inclusiv alţi 20 de sătmăreni, “trântiţi” penibil la examen pe motiv de lipsă de pregătire adecvată – să treacă în mod fericit acest examen, dar au reuşit doar 72 (cu sătmăreanca Monica Kegyes la loc de cinste).

În aceste condiţii, pentru a mai reduce substanţiala aglomerare de cauze adunate pe capul unui personal totalmente insuficient existent în sistemul Justiţiei, CSM a decis recent că va mai fi un alt concurs la Institutul Naţional al Magistraturii. La acesta s-au înscris peste 1600 de persoane, acestea urmând să susţină, în data de 21 noiembrie a.c, examenul de admitere în magistratură pentru juriştii cu o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani.

Concurenţă serioasă pentru 140 de posturi

Concursul este organizat pentru ocuparea unui număr de 60 de posturi de judecător la judecătorii şi pentru fix 50 de posturi de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii. Potrivit INM, există 924 de candidaţi pentru ocuparea posturilor de judecător, în timp ce pentru ocuparea posturilor de procuror concurează 700 de jurişti.

Examinarea din 21 noiembrie se va face prin susţinerea unei probe scrise, tip grilă, în vederea verificării cunoştinţelor teoretice şi practice la următoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal, organizare judiciară şi jursiprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

La acest concurs s-au putut înscrie juriştii care au o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani pentru a accede în funcţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

S-au înscris 11 sătmăreni, dar doi au fost respinşi

Pe lista finală a celor care au îndeplinit toate condiţiile legale de participare la concursul pentru posturile de judecători s-au înscris şi trei sătmăreni: Georgeta-Anişoara Koos, Larisa-Cristina Roman şi Alina-Daniela Ungur.

De asemenea, şi pentru obţinerea posturilor de procuror şi-au depus candidatura – cu succes, până acum – alţi câţiva sătmăreni: Ioana Blideran, Dan Burzo, Elisabeta Pop, Gheorghe Cristian Soponoş, Mariana Sumlas şi Silviu-Valentin Sumlas. Doi jurişti sătmăreni – Aurel Silaghi şi Tiberiu Meszaroş – şi-au depus candidaturile degeaba, ei fiind respinşi pe motiv de neîndeplinire a condiţiilor legale de participare la concurs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.