Sătmărenii dau cu flit turismului ieftin promovat de Elena Udrea

Nici o agenţie de turism din judeţul Satu Mare nu este nominalizată oficial drept promotor al ofertelor promoţionale pentru Revelion lansate prin Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism. Această structură, împreună cu Ministerul Turismului al Elenei Udrea şi cu alte asociaţii şi patronate din turism, a organizat un fel de program de turism „mai accesibil” intitulat “Înscrieri timpurii” – ediţia de iarnă – valabil până la data de 1 decembrie 2010, pentru a veni în sprijinul turiştilor români care doresc să petreacă o vacanţă de iarnă în România la cele mai mici tarife.

Turiştilor li se oferă, teoretic, posibilitatea de a achiziţiona de la agenţiile de turism membre ANAT pachete turistice în cadrul programului “Înscrieri Timpurii”, având parte de o reducere de preţ de până la 20% din valoarea totală a pachetului. Singura condiţie este achiziţionarea unui pachet de servicii turistice cu plata integrală până pe 1 decembrie 2010. Pachetul achiziţionat poate fi pentru petrecerea Anului Nou, a Crăciunului sau a concediului din sezonul de iarnă, în intervalul 1 decembrie 2010 – 28 februarie 2011.

Cine intră la „Înscrieri timpurii” ?

Hotelurile din staţiunile româneşti şi agenţiile membre ANAT – agenţii care reprezintă singurii actori economici de unde se pot cumpăra aceste pachete de vacanţă – sunt înscrise pe pagina web a asociaţiei la linkul: http://www.anat.ro/inscrieritimpurii/

Programul “Înscrieri Timpurii” a fost iniţiat şi dezvoltat de ANAT, în 2009, prin Comisia de Turism Intern şi Incoming, în parteneriat cu patronatele hoteliere alaturi de celelalte organizaţii din turismul românesc. La această primă ediţie de iarnă s-au înscris circa 50 de hoteluri de 2, 3 şi 4 stele din staţiuni montane (Arieşeni, Buşteni, Gura Humorului, Poiana Braşov, Predeal, Sinaia etc.), staţiuni balneare (Băile Olăneşti, Covasna), zone de turism rural (Maramureş, Bucovina, Mărginimea Sibiului, Bran-Moieciu, Valea Mare) dar şi de pe litoral (Eforie Nord, Mamaia).

Sătmărenii au oferte şi mai bune, dar…

La prima vedere, inexistenţa oricărei agenţii de turism din judeţul Satu Mare din activitatea de promovare a ediţiei de iarnă a programului „Înscrieri Timpurii” ar putea fi catalogată pripit drept dezinteres. De fapt, după informarea de rigoare făcută la mai multe astfel de agenţii am aflat motivul principal care le-a determinat ca pur şi simplu să nu fie curioase să participe la această promovare: în Satu Mare există oferte mult mai bune şi mai atractive din punctul de vedere al raportului preţ/calitate a serviciilor oferite. Agenţiile „Solarex Tours”, „ACCORD-BTT”,”Euro Holiday” sau „Aurora” – ca să menţionăm doar câteva – au oferte promoţionale care le bat oricând pe cele ale ANAT. Orlando Oşan, agent de turism la Agenţia „Aurora”, a declarat că „s-au primit mail-uri cu înştiinţări pentru programul „Înscrieri Timpurii”, dar nu prea le-am luat în seamă pentru că noi lucrăm foarte bine şi cu alţi operatori şi credem că avem oferte mai bune. Ca să vă dau un exemplu, pentru un sejur de Revelion în Maramureş – cum are şi ANAT – noi avem preţuri la hoteluri de 2 şi 3 stele care încep de la 850 de lei/persoană cu cazare 3 nopţi şi masa festivă inclusă, oferta din “Înscrieri Timpurii” fiind mai scumpă decât a noastră.” Răspunsuri aproape similare am primit şi de la celelalte agenţii de turism consultate de noi. Doar cei de la „Euro Holiday” au fost mai „răi”: „Noi nici măcar nu suntem membri ai ANAT pentru că nu avem chef să le dăm bani aiurea doar pentru a fi în această asociaţie. Nici ANAT şi nici Ministerul Turismului nu ne oferă facilităţi sau informaţii pe care să nu le putem accesa chiar şi fără sprijinul lor. Mai mult, ofertele noastre de Revelion sunt mult mai accesibile ca preţ, atât pentru intern, cât şi pentru extern.”

În schimb, mai toţi operatorii de turism contactaţi de Sătmăreanul declară că sătmărenii nu s-au prea grăbit în acest an – comparativ cu perioadele similare din anii trecuţi – să-şi facă rezervările pentru petrecerea revelionului, numărul acestora fiind semnificativ mai redus.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.