Balul oamenilor de afaceri sătmăreni – restrâns şi mai mult penelist

La restaurantul “Select” s-a desfăşurat aseară, cu începere de la ora 20, o tentativă de eveniment monden sub denumirea de “Balul oamenilor de afaceri”. Acesta a marcat sărbătorirea a 20 de ani de existenţă a Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Satu Mare şi lansarea Topului Societăţilor Comerciale 2010. Prin comparaţie cu anii ceva mai îndepărtaţi, când restaurantul hotelului “Dacia” gemea de lume şi se călcau elegant pe picioare sute de oameni de afaceri, mai toţi reprezentanţii autorităţilor administrative şi instituţionale locale, parlamentari, directori de publicaţii şi agenţi de publicitate, ediţia de anul acesta a balului a fost mult mai modestă din punctul de vedere al prezenţei personalităţilor din domeniul afacerilor, administraţiei şi politicii. Cu toate că organizarea de la “Select” a fost fără cusur, evenimentul a fost onorat cu prezenţa doar de aproximativ 50 de reprezentanţi ai firmelor premiate de CCIA Satu Mare şi de partenerele de viaţă ale acestora (deşi nu toţi au venit însoţiţi). Mai toţi erau liberali, câţiva udemerişti – excepţia singulară cea mai vizibilă fiind omul de afaceri Sorin Ghilea care este şi consilier local din partea PDL. În rest, cam pustiu şi fără patroni susţinători sau simpatizanţi ai altor partide (de parcă premierea, fie şi doar simbolică, a unor performanţe economice reuşite pe timp de cruntă criză, ar avea vreo conotaţie politică).

De asemenea, printre personalităţile prezente la Balul oamenilor de afaceri au putut fi remarcaţi: Daniela Culic – director general al CCIA şi principal organizator al evenimentului, Ovidiu Silaghi – fost ministru liberal al Turismului şi preşedinte (la al treilea mandat !) al CCIA Satu Mare, academicianul dr. Virgil Enătescu – cel mai vechi membru al Colegiului Director al CCIA Satu Mare, Adrian Ştef – vicepreşedintele liberal al Consiliului Judeţean Satu Mare, Iuliu Ilyes – primarul municipiului Satu Mare, Adrian Albu – viceprimar (tot liberal) al Sătmarului, Dan Maier – directorul DGFP Satu Mare, Nagy Ferdinand – sătmăreanul care a fost comisarul general al pavilionului României la Expoziţia Mondială de la Shanghai din iulie 2010.

Atmosferă mai sobră la-nceput

Introducerea în atmosferă şi prezentarea celor care au luat cuvântul în cadrul evenimentului de aseară au fost făcute de Maria Boieru şi Radu Bledea. La început, Ovidiu Silaghi a făcut trimiteri critice la adresa guvernanţilor care au creat mari dificultăţi mediului de afaceri prin măsurile luate în ultimii ani, afirmând că “în aceste timpuri este un succes dacă reuşeşti să supravieţuieşti ca agent economic”. Directorul CCIA, Daniela Culic, a făcut o succintă trecere în revistă a activităţilor desfăşurate de Camera de comerţ în cei 20 de ani de existenţă (pomenind de zecile de expoziţii şi târguri, de sutele de cursuri organizate). Un mic capitol aparte din cuvântarea sa l-a constituit referirea la activitatea CCIA după ce “Registrul Comerţului a fost luat în mod nepermis de la noi şi trecut în altă parte”, adică la proiectele proprii (sau în parteneriat) puse în aplicare cu fonduri europene. Daniela Culic a anunţat şi lansarea oficială a Topului Societăţilor Comerciale, precizând că au fost selectate 694 de firme, dintre acestea un număr de 124 de societăţi comerciale ocupând primele locuri în domeniile lor de activitate.

Academicianul dr. Virgil Enătescu a afirmat că toate firmele sătmărene prezente în top “ar trebui să primească adevărate diplome de excelenţă pentru modul în care reuşesc să traverseze criza”. Adresându-se unor oameni de afaceri care ştiu din proprie experienţă cât de greu este să ai activitate economică şi să duci în spate responsabilitatea unor locuri de muncă, directorul DGFP Satu Mare, Dan Maier, a încercat să-i convingă (fără mari şanse de reuşită) că “nu trebuie să fim prăpăstioşi, există totuşi o activitate economică intensă, deci să fim optimişti că vom depăşi dificultăţile de moment”.

Fiecare luare de cuvânt care a personalităţilor care au urmat – Adrian Ştef, Iuliu Ilyes, nagy Ferdinand – a fost ascultată mai mult sobru şi politicos, decît entuziast. Abia când a început să se dea citire topului firmelor parcă au început toţi cei prezenţi să se mai dezmorţească, dar fără prea mare tragere de inimă. Mai ales că au fost destul de puţine cazurile în care precizarea denumirii unei firme premiate în domeniul şi categoria sa de activitate era urmată de precizarea “cu prezenţă în sală în această seară”. Regretabil.

Dansatorii care au stârnit aplauze serioase

Premierea firmelor s-a făcut eşalonat, pe categorii. Aceasta era întreruptă periodic de alte mici şi gustate evenimente cum a fost, de exemplu, cazul cu evoluţia încântătoare a trei perechi de dansatori de la “Royal Dance Club” care au stârnit entuziasmul şi ropotele de aplauze ale tuituror celor prezenţi (îndeosebi cele dou perechi de copii). Partea muzicală a evenimentului a fost asigurată de o formaţie alcătuită din profesori ai Şcolii populare de artă din Satu Mare condusă de Mircea Deac.
“Balul oamenilor de afaceri” nu a fost, într-adevăr, ceea ce ar fi trebuit să fie. Dar, atâta cât a fost, a fost un eveniment care, în cele din urmă, a mai descreţit frunţile oamenilor de afaceri participanţi şi i-a ajutat să uite – chiar dacă numai temporar – de grijile cvasi-permanente ale menţinerii cu succes a firmelor lor măcar pe o decentă linie de plutire.

D.P.

Un Comentariu la "Balul oamenilor de afaceri sătmăreni – restrâns şi mai mult penelist"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.