O sesizare dură pentru mai multe instituţii de control sătmărene

Am primit o sesizare, pe adresa de e-mail a redacţiei, semnată de Radu P. Prin care se atrage atenţia reprezentanţilor mai multor instituţii sătmărene cu atribuţii de control în legătură cu un, aparent, banal act comercial. De fapt, sesizarea în cauză implică mai multe aspecte, unele destul de delicate. O redăm integral:

„Mă adresez dumneavoastră în următoarea chestiune: am observat că, de câţiva ani, la intersecţia dintre Semicorso şi pasajul Ham Janos este un punct de vânzare porumb fiert, mai nou prin intermediul unei tonete fixe de culoare verde cu galben, unde se vinde aproape tot anul acest porumb fiert, de fiecare dată aproape de către altă persoană (fată, femeie).

Toneta este lipită de colţul cu farmacia Sensiblu. Ar fi interesant de ştiut dacă proprietarul acestui punct de vânzare (din câte înţeleg, este vorba de ţiganii din parc cu florile), are actele in regulă, în sensul: carte de muncă vânzătoare, acte provenienţă marfă/materie primă – plus certificat de conformitate, termen de valabilitate, înregistrare vânzări (casă de marcat etc.), curs de igienă efectuat de vânzătoare, dacă produsele nu sunt expirate – conform actelor, dacă acestea sunt corespunzătoare comercializarii (adică nu sunt stricate), dacă sunt preparate (fierte) în condiţii de igienă şi unde/cum anume etc.

Mă întreb asta întrucât am aflat că acest porumb se fierbe într-o maşină de spălat haine (!) la domiciliul proprietarului – proprietarii neavând gaz introdus la adresa de domiciliu, iar masa (toneta fixă) respectivă la care se vinde nu are sursă de încălzit apa sau nu o foloseşte. În plus, marfa se schimbă prin aducerea celei “proaspete” – cu un cărucior în care este o caserolă plină cu aceşti porumbi şi cu apă fierbinte – de undeva din spate, de la o casă – a se vedea str. Mihail Kogălniceanu…

Înainte, punctul de vânzare nu era decât o masă de plastic, o caserola cu apa fierbinte şi porumbul fiert şi o umbrelă. Plus o vânzătoare, mereu alta.

De câte ori au fost organele abilitate în control ? Adică Sanepid (DSP- n.red.), Protecţia Consumatorului, Poliţia Comunitară, Direcţia Sanitar-Veterinară, Finanţele, etc.? Se pare că în Satu Mare, în plin centru, ţiganii îşi fac de cap. Nimeni nu le poate face chiar nimic, adică să îi pună în regulă, măcar ? De atâţia ani? Oricine poate sta în buricul târgului şi să vândă […] pe blat ? Ani de zile??? A verificat vreodată cineva „pe bune” acest punct de vânzare ? Unde se pregăteşte acel porumb fiert ? Poliţia Comunitară Satu Mare ce face ?? Interesează pe cineva toate acestea?

În speranţa că se vor îndrepta lucrurile în această privinţă, doresc să mulţumesc anticipat organelor de control abilitate din Sătmar pentru promptitudine, precum şi organelor media pentru implicare.”

Adevărul este că, împreună cu autorul sesizării, aşteptăm şi noi răspunsuri pertinente la această reclamaţie din partea instituţiilor sătmărene cu atribuţii de control în domeniu. Chiar suntem curioşi dacă va exista vreun răspuns…

2 Comentarii la "O sesizare dură pentru mai multe instituţii de control sătmărene"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.