La Satu Mare se pregăteşte acţiunea de rezervare a locurilor de parcare

Circulaţia rutieră din municipiul Satu Mare este cum o ştim cu toţii, adică gâfâitoare şi cam dezordonată (ca să ne exprimăm elegant). Numărul autovehiculelor sătmărenilor este în continuă creştere, spaţiul de rulaj şi de parcare rămâne cam acelaşi, cu toate eforturile notabile ale administraţiei locale care se chinuie să mai facă un pic de ordine, ceea ce nu e deloc simplu. Cea mai recentă iniţiativă în acest sens se referă la introducerea sistemului de rezervare a locurilor de parcare amenajate pe domeniul public, în municipiul Satu Mare.

Sistemul de rezervare a parcărilor, varianta pe scurt

Mai exact, există un proiect de hotărâre ambiţios – care urmează să intre în dezbatere publică, probabil săptămâna viitoare – prin care se instituie sistemul de rezervare la domiciliu care se aplică pentru locurile de parcare, situate pe domeniul public, în vecinătatea imobilelor în care domiciliază solicitanţii, denumite parcări de reşedinţă. Conform acestui proiect, locatarii care domiciliază în vecinătatea parcărilor cu plată pot beneficia de facilitatea de rezervare numai în perioada de timp cuprinsă între orele 17-08.
În măsura posibilităţilor, în parcările de reşedinţă aferente unui imobil se va atribui câte un loc de parcare pentru fiecare locuinţă – pe bază de cerere scrisă – cu condiţia ca locatarul să aibă în proprietate sau posesie un autoturism şi să nu deţină garaj . În cazul în care numărul de solicitanţi este mai mic decât numarul de locuri de parcare amenajate şi susceptibile a fi rezervate, se pot rezerva cel mult două locuri de parcare pentru o locuinţă sau se pot atribui locuri de parcare şi pentru locatarii din imobilele apropiate, cărora nu le-au fost repartizate locuri în parcarea de reşedinţă aferentă acestora, cu plata taxei aferente.
În situaţiile în care numarul de solicitari depăşeşte numărul de locuri amenajate în parcarea de reşedinţă sau când unul sau mai multe locuri sunt solicitate expres de mai mulţi locatari, atribuirea se va face prin licitaţie publică, pentru fiecare loc de parcare în parte. Nu se poate licita mai mult de un singur loc de parcare, pentru fiecare locuinţă, preţul de pornire al licitaţiei urmând a fi stabilit de Consiliul local.

S-ar putea să fie probleme cu practica

Textul integral al acestui proiect de hotărâre a Consiliului Local Satu Mare îl puteţi citi integral AICI. Dar, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori, teoria poate fi frumoasă şi înălţătoare, pe când punerea în practică e mult mai complicată. Adrian Neacşu (foto) – şeful Serviciului Public Siguranţa Traficului Satu Mare – a declarat pentru Sătmăreanul că s-a încercat luarea în calcul a unei largi game de factori pentru a se elabora un proiect cât mai util cu putinţă. “Suntem conştienţi că nu va fi deloc simplu să aplicăm acest proiect cu rezervarea locurilor de parcare, dar este evident pentru toată lumea că trebuiesc găsite soluţii concrete şi în ceea ce priveşte problema asta. Trebuie să menţionez că elaborarea acestui proiect am pornit-o pentru că oamenii ne-au cerut în repetate rânduri acest lucru şi ne-am străduit să-l facem cât mai realist cu putinţă, având în vedere condiţiile concrete existente la Satu Mare şi faptul că există temei legal pentru a lua astfel de măsuri. Ştim că nu vom putea mulţumi pe toată lumea, dar acest proiect este perfectibil şi probabil că va suferi modificări atât în urma dezbaterii sale publice, cât şi după ce, în mod gradual, va fi pus în aplicare şi vom vedea ce piedici se pot ivi”, a explicat Adrian Neacşu.

A.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.