Inaugurare Centru Antidiabetic Satu Mare

Centrul Antidiabetic Satu Mare a fost inaugurat astăzi în cadrul Spitalului Vechi din municipiu. Atât pacienţii, cât şi cadrele medicale vor beneficia de condiţiile deosebite ale noului centru, a cărei amenajare a fost realizată din sprijinul financiar al Clubului Lions „Someş” Satu Mare.

Valoarea investiţiei se ridică la peste 10.000 de euro, bani strâşi în urma unui Bal Caritabil organizat în luna Martie a acestui an, de către Clubul Lions Satu Mare.
Centrul cuprinde: camera medicilor pentru consultaţii, sala de educaţie al pacienţilor privind tratamentul adoptat, dar şi un salon de zi, unde bolnavii pot fi trataţi pe parcursul zilei, fără a necesita internarea peste noapte, ceea ce reduce cu mult costurile spitalului, având în vedere că zilnic aproximativ 130 de diabetici trec pragul instituţiei.

La inaugurarea Centrului Antidiabetic au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Csehi Arpad, Primarul Iului Ilyes, şeful centrului Antidiabetic Iosif Silaghi, cadre medicale dar şi membri ai clubului Lions.

Potrivit Doctorului Iosif Silaghi, şeful centrului Antidiabetic, în judeţul Satu Mare sunt monitorizaţi 15.000 de pacienţi, dar numărul persoanelor nedepistate de această boală este mult mai mare, ajungând la un procentaj de 6% din populaţia judeţului. Tratamentul pentru diabet este destul de costisitor ajungând la 1000 de lei pe lună, bani suportaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

La nivel global numărul bolnavilor de diabet a crescut considerabil: dacă în 1999 erau 150 de milioane de bolnavi pe glob, în 2005 numărul s-a dublat ajungând la 300 de milioane de pacienţi. Cauzele pot fi multiple: predispoziţia genetică, sedentarismul, adoptarea unei alimentaţii nesănătoase bazate pe fast-food-uri favorizează creşterea numărului de indivizi care suferă de această boală.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.