Pact între UNPR şi CNSLR-Frăţia pentru leafa minimă de 750 de lei

În urmă cu două zile, UNPR a reuşit să încheie oficial un acord de colaborare cu sindicaliştii de la CNSLR-Frăţia. Parafarea acestei colaborări este considerată de analişti a fi un avertisment îndreptat împotriva politicii deficitare a PSD-ului în relaţia cu sindicatele, sindicate de care s-a folosit copios la cele două moţiuni de cenzură eşuate în vară şi-n această toamnă. Practic, rivalitatea dintre UNPR şi PSD – că doar ambele formaţiuni politice pretind a fi una mai cu moţ social-democrat decât cealaltă – s-a centrat şi pe componenta sindicală, în contextul în care voturile sindicaliştilor ar putea cântări destul de consistent în alegerile locale şi generale de peste doi ani.
În acest context, preşedintele UNPR, Marian Sârbu, şi cel al CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, au semnat marţi un angajament comun privind stabilirea salariului minim pe economie la 750 de lei şi revenirea salariilor în sectorul bugetar la nivelul de la 30 iunie. Potrivit declaraţiilor acestora, angajamentul semnat de cele două părţi este valabil, deocamdată, doar pentru doi ani.
Chiar dacă pare să fie doar un acord de colaborare socială la prima vedere, este evident că miza UNPR vizează o posibilă susţinere în alegerile de peste doi ani din partea sindicaliştilor.

„Eu ştiam că suntem cu PSD-ul”

În judeţul Satu Mare, cele două părţi semnatare ale colaborării au reprezentanţi proprii: Anca Violeta Petran (foto)este preşedinte al organizaţiei judeţene a UNPR, Dan Burulea este liderul filialei CNSLR-Frăţia. Potrivit declaraţiilor celor doi făcute pentru Sătmăreanul, la nivel local nu au existat nici un fel de discuţii despre vreun acord scris de colaborare. Mai mult, Dan Burulea a aflat de la noi despre înţelegerea parafată la nivel central între UNPR şi CNSLR-Frăţia. „Eu nu ştiam nimic despre acordul semnat de Petcu şi Marian Sârbu, de la voi aflu despre asta. Oricum, săptămâna viitoare, în perioada 18-19 noiembrie voi participa la Conferinţa Naţională a confederaţiei la Herculane şi mai mult ca sigur că vom afla mai multe amănunte atunci. Dar vestea asta mă surprinde, eu ştiam că noi suntem cu PSD-ul, nu cu UNPR… Dar sunt convins că se poate dialoga eficient la nivel local cu lidera de la Satu Mare a UNPR, Anca Petran, pe care o cunosc de mai mult timp, doar amândoi suntem consilieri juridici”, a declarat Dan Burulea.

„Nu e o garanţie că vom avea voturile sindicaliştilor”

Anca Petran este de părere că „important este că s-a căzut la înţelegere la nivel central, astfel că nu cred că ar avea vreo importanţă semnarea unor acte şi la Satu Mare. Important este să se respecte clauzele stabilite, să existe o comunicare cât mai bună între partide şi sindicate pentru că o bună comunicare poate duce la stabilitatea politică de care avem toţi nevoie. Încheierea acordului între UNPR şi CNSLR-Frăţia nu este o garanţie că vom avea voturile sindicaliştilor pentru că, ştie toată lumea, fiecare om votează cum crede el şi cum vrea el – nu cum îi spune vreun lider sau altul. Dar nici nu cred că s-a urmărit acest scop, mai degrabă este vorba de un parteneriat care nu poate fi decât de bun augur.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.