Medicii tratează pacienţii rromi cu… indiferenţă

Acesta este concluzia dezbateri publice de azi pe marginea unei cercetări realizate în cursul acestui an privind Accesul Romilor la Serviciile de Sănătate Publică. La dezbatere au participat reprezentanţi ai romilor, precum şi cei ai instituţiilor SPAS, DGASPC, DSP, ISJ din Satu Mare.

Cercetarea a fost realizată de reprezentanţii Organizaţiei Non Guvernamentale Sastipen din Bucureşti, grupul ţintă fiind comunităţile de romi din 9 judeţe din ţară, printre care şi Satu Mare. Volumul eşantionului a fost realizat pe 2167 de cazuri, ancheta în teren realizându-se în perioada iunie-august 2010. La nivel de judeţ ancheta a fost realizată în parteneriat cu reprezentanţii Asociaţiei tinerilor Romi din Satu Mare în 5 localităţi din judeţ: Ardud, Livada, Tăşnad, Carei şi Halmeu.

Coordonoatorii studiului au descoperit în teren că lucrurile nu au evoluat cu nimic de acum 10 ani, când a mai fost realizată o astfel de statistică. Romii nu îşi trimit copiii la şcoală, nu au cărţi de identitate, trăiesc în condiţii mizere şi merg la controalele medicale doar pentru adeverinţele necesare ajutorului social.

Coordonatorii studiului acuză medicii sătmăreni de discriminare, argumentând că persoanele de etinie romă aşteaptă ore în şir la Unitatea de Primiri Urgenţe fără a fi băgaţi în seamă, iar unii medici de familie percep taxe prea mari pentru aceste persoane defavorizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.