Cât de bine au ştiut oamenii să folosească oasele ?

În perioada 11-30 noiembrie a.c., Muzeul Judeţean Satu Mare organizează o expoziţie inedită intitulată “ARTA PRELUCRĂRII OSULUI – din preistorie până în zorii Evului Mediu”.

Încă de la începuturile civilizaţiei umane, oasele de animale au reprezentat o materie primă accesibilă, rezistentă şi convenabilă pentru crearea uneletelor şi podoabelor. Nevoi primare umane, precum mâncarea pentru supravieţuire şi îmbrăcămintea protecvtoare pentru corp, au fost multă vreme satisfăcute graţie oaselor animalelor vânate în preistorie. În aparenţă lipsiote de utilitate, oasele au fost printre primele materiale folosite la producerea uneltelor. Deşi este ţesut organic, osul se păstrează suficient de bine, după cum o demonstrează şi nenumăratele artfacte qscoase la lumină de arheologi.

Expoziţia de la Muzeul Judeţean Satu Mare – care va fi inaugurată joi, 11 noiembrie, cu începere de la ora 13 – cuprinde obiecte din os provenind din săpăturile arheologice efectuate în mai multe localităţi ale judeţului Satu Mare: Carei-Bobald, Pişcolt, Urziceni, Ghenci etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.