Comună blocată de vid legislativ, politichie şi “ambâţuri”

De două luni şi ceva activitatea Primăriei Oraşu Nou este în comă. Instituţia mai trăieşte doar asemenea unui om peste care a trecut buldozerul şi, printr-o minune, n-a crăpat: adică este cu organismul făcut chisăliţă, dar e ţinută “în viaţă” artificial de aparate. Consiliul Local Oraşu şi-a dat obştescul sfârşit şi, strict birocratic vorbind, o să-şi primească legiuitul certificat de deces în data de 12 noiembrie când instanţa Tribunalului Satu Mare va constata dizolvarea de drept după ce nu s-a întrunit în şedinţă două luni consecutiv (secretarul comunei, Silvia Bartha, a introdus acţiunea de dizolvare). Primar nu are comuna. Nici viceprimar (că nu există consiliu local care să aleagă aşa ceva). Conform articolului 55 alineat 8 din Legea 215/2001 privind administraţia publică locală, în astfel de condiţii vitrege aşa-zisa “activitate” este condusă de secretarul Silvia Botha, dar ea nu poate emite acte administrative (cum ar fi cele necesare pentru aprobarea dosarului unei persoane pentru obţinerea venitului minim garantat, de exemplu), nu poate organiza concurs pentru ocuparea vreunui post – poate doar să elibereze simple adeverinţe.

Oricât de isteţi şi imaginativi au fost parlamentarii care au conceput Legea administraţiei publice locale, o situaţie îmbârligată precum cea din comuna Oraşu Nou nu poate fi soluţionată prin prisma reglementărilor în vigoare. Vid legislativ, se pare.

Cauza care a determinat, însă, o asemenea stare de lucruri este strict… politicească. Toma Betea – actual primar în Racşa, fost primar în Oraşu Nou (până ce prefectul Radu Giurcă l-a demis din funcţie) – aruncă vina pe PDL şi Instituţia Prefectului. Subprefectul Pataki Csaba e de părere că, dimpotrivă, Toma Betea şi ambiţiile acestuia au complicat toată tărăşenia. Prefectul Radu Giurcă a urmărit cu atenţie evoluţia – sau involuţia, mai exact – fenomenului paranormal (din punct de vedere administrativ) de la Oraşu Nou şi nu se sfia, în urmă cu câteva săptămâni, să-l arate cu degetul pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ştefan Szabo, care a şi pus zdravăn umărul – cot la cot cu Toma Betea, dealtfel – la “divorţul” dintre Oraşu Nou şi Racşa pentru că nu-şi putea face încă-nefăcutele în comuna în care a fost contabil de CAP.

Problema gravă este că, în toată tevatura asta, cei care au de pierdut sunt oamenii simpli din Oraşu Nou, cei care nu vor altceva decât să supravieţuiască decent…

Un Comentariu la "Comună blocată de vid legislativ, politichie şi “ambâţuri”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.