Sus,sus, la munte sus! Chiar şi la concurs

Există oameni care ştiu să profite din plin de timpul neobişnuit de frumos pentru această perioadă a anului. Astfel că astăzi dimineaţă a început a şasea ediţie a concursului cu tematică eco-turistică montană intitulat „LIRA SALAMANDRA”, competiţie ce are loc în perioada 6-7 noiembrie prin pădurile de pe raza comunei Huta Certeze, mai exact cu începere de la Cabana Sasu (foto). Concursul a fost organizat de Asociaţia de Turism şi Ecologie “SALAMANDRA” din Satu Mare, una dintre puţinele organizaţii neguvernamentale de profil din judeţul Satu Mare.

Dacă vă imaginaţi că acest concurs este doar un pretext pentru o simplă ieşire în aer liber, vă înşelaţi. Pentru că în cadrul probelor de concurs există următoarele categorii: teorie, drumeţie, orientare turistică, competiţia de fotografii pe teme eco-montane, acordarea primului ajutor, cultură generală (şi nu numai) – fiecare dintre acestea are punctajul său propriu.

Proba teoretică se va susţine în perimetrul taberei amplasate la Cabana Sasu şi constă în teste-grilă şi clasice cu întrebări despre cunoaşterea zonei, floră, faună, meteo, ecologie, topografie, semne convenţionale folosite pe hărţile turistice. Demonstrarea cunoştinţelor medicale generale în acordarea primului ajutor în caz de accidentare constă într-un test teoretic (despre plăgi, hemoragii, hemostaze, entorse, luxaţii, fracturi, politraumatisme, degerături, muşcături şi înţepături veninoase) şi o probă practică. Proba culturală este axată, evident, pe o tematică montană, are o durată de maxim 30 minute pentru fiecare echipaj şi are câteva puncte obligatorii: două cântece, o poezie, o poezie compusă pe baza unor cuvinte impuse, o scenetă, o pantomimă.

Mâine, duminică, este programată o drumeţie, care nu va intra la punctajul general. În schimb, se vor puncta “comportamentul ecologic” şi “comportamentul de cabană”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.