Un absolvent remarcabil

A avut curajul să emigreze în Statele Unite ale Americii în 1978, iar cu perseverenţă, muncă şi studiu îndelungat Balcu Ioan a ajuns primul Manager al Metroului din Los Angeles. Întors într-o scurtă vizită în România el a vorbit astăzi elevilor Colegiului Naţional Mihai Eminescu despre secretul reuşitei în viaţă, amintindu-şi cu nostalgie momentele în care şi el a fost elev la aceeaşi unitate şcolară.

Este uimitor cum unii români ajung persoane de influenţă în Statele Unite ale Americii, şansă pe care poate nu ar fi avut-o în România. Balcu Ioan este una dintre aceste persoane. S-a născut la Cerneşti în judeţul Maramureş, a fost educat la Timişoara, iar pe perioada liceului a urmat cursurile Colegiului Naţional Mihai Eminescu, absolvind în 1954. A aboslvit Facultatea de Construcţii Civile şi Industriale din Bucureşti şi a fost angajat al Instutului de Cercetare în Construcţii pe ramura conformarea seismică a clădirilor. În 1978 a avut curajul să emigreze în Statele Unite ale Americii, iar după ce a mai făcut o facultate cu profilul în Chimie Industrială în America, a ajuns primul Manager am Metroului din Los Angeles în 1982, ocupând această funcţie timp de 10 ani. Acesta a lucrat şi la proiectarea şi execuţia East West Pipeline cca 1700 de km pentru ARAMCO în Arabia Saudită, lucrare pe care a preluat-o în 1991 şi a finalizat-o în 1993, având aproximativ 23.000 de lucrători, lucrare ce a avut o valoare de 7 miliarde de dolari.
Capodopera tehnică strategică a Arabiei Saudite, permite pomparea a aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi de pe Coasta de Este (unde se roduce) pe coasta de West – Istambul. Ajuns la vârsta pensionării Balcu Ioan a mai terminat un curs de perfecţionare, asta după ce în fiecare an de carieră a urmat numeroase alte cursuri.
Perseverenţă, devotament şi educaţie sunt cele trei componente de care Ioan Balcu a vorbit astăzi elevilor Colegiului Naţional Mihai Eminescu. Acesta a răspuns tuturor întrebărilor adresate de elevii liceului, unde cu zeci de ani în urmă a urmat şi el cursuri. Ioan Balcu a ţinut să menţioneze că se întoarce de fiecare dată cu plăcere în România şi trece pe la Satu Mare cu bucurie, amindindu-şi de momentele din adolescenţa sa. Şi în acest an Ioan Balcu a răspuns invitaţiei directorului C.N.Mihai Eminescu, Ioan Pop, acesta din urmă declarând că este un un exemplu de reuşită pentru elevii săi.
Întrebat de ce a emigrat din România Ioan Balcu a declarat: „Nu am crezut în comunism niciodată şi tocmai pentru asta am fost propus să fiu dat afară din facultate de 3 ori, dar am avut baftă că făceam parte din echipa de Baschet Ştiinţa Bucureşti.” Deşi nu s-ar mai întoarce niciodată să trăiască în România, Balcu Ioan a declarat că românii trebuie să fie optimişti, chiar dacă trăiesc într-o ţară mai puţin dezvoltată,dar care încet, încet progresează.

Un Comentariu la "Un absolvent remarcabil"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.