Rezultatele alegerilor pentru membrii Consiliului Superior al Magistraturii

Astăzi au avut loc, cam peste tot în ţară, alegerile pentru viitorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, proces care – în mod normal – este extrem de important pentru buna funcţionare a Justiţiei. De ce ? Pentru că raţiunea de a fi a CSM se referă la atribuţii care au legătură directă cu tot ce înseamnă cariera magistraţilor, aceasta fiind instituţia care dispune promovarea judecătorilor şi a procurorilor. Tot CSM organizează admiterea în magistratură, organizeaza şi validează, potrivit legii şi regulamentului, concursurile pentru numirea în funcţiile de conducere a judecătorilor şi procurorilor.

Un alt rol extrem de important al CSM este cel al inspecţiei judiciare. Practic, inspecţia judiciară este organul disciplinar care stabileşte pedepsele administrative pentru magistraţi în caz că “o dau în bară” din punct de vedere professional şi/sau moral, aceste pedepse mergând (când se aplică…) de la diminuări de salarii până la excluderea din magistratură. Şi, nu în ultimul rand, CSM este instituţia care apără integritatea magistratului în spaţiul public.

Alegeri paşnice la Satu Mare

Din Satu Mare nu a candidat nimeni pentru vreun loc în CSM. Prin urmare, procesul electoral al magistraţilor s-a desfăşurat fără nici un fel de probleme. Conform unui comunicat remis ziarului online Sătmăreanul – document semnat de preşedintele Tribunalului Satu Mare, dr. Rodica Grosoş Maxim -, “astăzi, 1 noiembrie 2010 ora 13,00 în sala 54 a Tribunalului Satu Mare s-a desfăşurat Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Satu Mare pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (în continuare C.S.M.).
Vă informăm că tribunalele au doi reprezentanţi în C.S.M., dar întrucât mandatul unuia dintre aceştia nu a expirat, alegerile s-au desfăşurat doar pentru unul din locurile destinate tribunalelor.

Şi-au depus candidatura la nivelul întregii ţări 9 judecători ce funcţionează la tribunale. Calendarul alegerilor a fost stabilit de către C.S.M., iar procedura s-a desfăşurat în conformitate cu dispoziţiile art. 6–21 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii şi a dispoziţiilor Hotărârii C.S.M. nr. 327/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura alegerii membrilor C.S.M.

Colegiul de Conducere al Tribunalului Satu Mare şi-a desfăşurat activitatea, în scopul alegerii membrilor C.S.M., în calitate de Comitet Electoral Local, atât pentru Tribunal cât şi pentru judecătoriile din circumscripţia acestuia.

Votul pentru alegerea membrilor C.S.M. a fost secret, personal, direct şi liber exprimat. În urma numărării voturilor la Tribunalul Satu Mare situaţia se prezintă astfel:
1. Gabriela Baltag – 11 voturi
2. Norel Popescu – 5 voturi
3. Mona Lisa Neagoe – 1 vot
4. Ovidiu Puţura – 1 vot
5. Rustin Ceasc – 1 vot
6. Adrian Neacşu – 1 vot.
Ceilalţi candidaţi nu au obţinut niciun vot.

În ceea ce priveşte judecătoriile, votul viza alegerea a 2 membri în C.S.M., numărul candidaţilor la nivelul întregii ţări a fost de 3 judecători care funcţionează la nivelul judecătoriilor.

La judecătoriile din circumscripţia Tribunalului Satu Mare rezultatul este următorul :
1. Cristi Danileţ – 22 voturi
2. Marius Tudose – 22 voturi.
Menţionăm că rezultatele alegerilor se centralizează de către C.S.M., candidatul ales este cel care la nivelul întregii ţări a obţinut numărul cel mai mare de voturi pentru fiecare categorie de instanţă în parte.”

Poate au ales degeaba, poate nu

Ceea ce nu se precizează în comunicatul de presă al Tribunaluluii Satu Mare este faptul că alegerile de acum pentru CSM ar putea fi invalidate, total sau parţial, de către Senat, pe fondul unor presupuse nereguli generate de interpretarea diferită a unor prevederi legislative. În sensul că mai mulţi magistraţi – din ţară, nu din Satu Mare, nu vă faceţi iluzii ! – au acuzat actualul CSM că organizează illegal alegeri numai pentru o parte dintre locurile prevăzute ca eligibile de normele legale. Conform acestora, cinci dintre actualii membri CSM şi-au depus cu tupeu candidatura deşi legea interzice în mod clar reinvestirea. În plus, alţi doi candidaţi participă la alegeri cu o nonşalanţă oarecum (tot) ilegală. deşi ambii sunt detasaţi în Ministerul Justiţiei (secretarul de stat Lidia barac este un exemplu), iar altor trei magistraţi le-a fost prelungită funcţia de membru CSM pe motiv că nu au un mandat complet.
Data-limită până la care actualul Consiliu Superior al Magistraturii trebuie să trimită la Senat, spre validare, lista cu noii membri este 15 decembrie.
În caz că nu se va găsi o cale legală de soluţionare a încălcărilor de regulament, Senatul României ar putea invalida lista cu noii membri aleşi.

Cine sunt membri ai CSM ?

Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, din care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraților și validați de Senat, 2 sunt reprezentanți ai societăți civile (din organizații profesionale ale juriștilor, consilii profesionale ale facultăților de drept acreditate, asociații și fundații care au ca obiectiv apărarea drepturilor omului) și validați de Senatul României. Restul, membri de drept, sunt ministrul justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiției și respectiv procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Cei 14 membri fac parte din două secții, una pentru judecători și una pentru procurori. Prima secție este compusă din 9 judecători iar cea de-a doua din 5 procurori.
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, dintre magistrații consiliului. Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani. Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii sunt definitive și irevocabile, cu excepția celor de materie disciplinară.

Dorin Prunilă

Un Comentariu la "Rezultatele alegerilor pentru membrii Consiliului Superior al Magistraturii"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.