Cotizaţia la pensie se poate plăti retroactiv pe 5 ani

Persoanele care nu au lucrat o anumită perioadă de timp şi doresc să beneficieze de pensie pe acel interval, îşi pot plăti cotizaţiile retroactiv pe 5 ani de zile la pensie. Contribuţiile se calculează în funcţie de salariul minim brut garantat în plată pe ţară.

Dacă aţi fost în străinătate pe o anumită perioadă de timp şi totuşi doriţi ca pentru acel interval să beneficiaţi de pensie în România, puteţi să vă plătiţi cotizaţiile la pensie retroactiv pe 5 ani de zile. Pe 28 octombrie a fost aprobată o Ordonanţă de Urgenţă pentru asigurarea în sistemul public de pensii a unor categorii de persoane care nu au calitatea de pensionari. Cu alte cuvinte vă puteţi plăti toate cotizaţiile la pensie la Casa Judeţeană de Pensii Satu Mare pe o perioadă de 5 ani de zile.

Potrivit directorului CJPC Satu Mare Eugenia Sabău Contribuţiile se calculează în funcţie de salariul minim brut garantat în plată pe ţară. Astfel dacă în 2005 salariul minim brut garantat era de 310 lei pe ţară, cotizaţia lunară este de 31,5%, în 2006 de 29, 5%, în 2007 de 29%, în 2008 cotizaţia este de 29%, în 2009 şi 2010 cotizaţia este până la 31,3%.

Contribuţia de asigurări sociale calculată se actualizează cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata contribuţiei faţă de luna pentru care aceasta se datorează, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică.

2 Comentarii la "Cotizaţia la pensie se poate plăti retroactiv pe 5 ani"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.