Au dispărut mai bine de 50% din beneficiarii ajutorului de încălzire din judeţul Satu Mare

După ce guvernul a înnăsprit draconic condiţiile de acordare a ajutorului de încălzire pe perioada iernii (bani care erau, de regulă, folosiţi la cumpărarea de lemne pentru cei din mediul rural sau se adăugau la factura de gaz pentru orăşeni), numărul beneficiarilor acestui sprijin de la stat va scădea, în medie, cu aproximativ 50% în tot judeţul Satu Mare. Această informaţie a fost comunicată pentru cititorii ziarului online Sătmăreanul de Daniela Cerneşteanu Groşan (foto), director al Agenţiei judeţene de Prestaţii Sociale Satu Mare.

Ulterior, am verificat această surprinzătoare informaţie, prin sondaj, la primăriile unor comune din judeţ. Am obţinut numai confirmări. Mai mult chiar, în unele localităţi situaţia este mult mai dramatică decât ne aşteptam.

La Homoroade “este foarte adevărat că au dispărut foarte mulţi dintre beneficiarii de anul trecut ai ajutorului de încălzire. Până în prezent, avem depuse cereri din partea a 100 de familii. Anul trecut am avut de 4-5 ori mai multe, dar pe aici oamenii mai au ceva suprafeţe de pământ şi asta, prin prisma noilor condiţii legale de acordare a ajutorului de încălzire, îi scoate automat de pe listă. Noi am şi informat populaţia comunei, aşa cum am putut, ca să nu mai vină la Primărie să depună cereri degeaba” (ne-a declarat azi primarul Simion Ardelean).

Primarul Ardudului, Ovidiu Duma, a confirmat la rândul său că “numărul beneficiarilor a scăzut cu mai mult de jumătate faţă de anul trecut, mai ales datorită faptului că noile prevederi legale se referă şi la cei care au peste 10 ari de teren, ceea ce scoate pe mulţi de pe lista celor care pot primi ajutorul pentru a trece iarna mai uşor. Anul trecut au fost în jur de 1200 de familii care au beneficiat de acest sprijin, acum cred că vor putea fi aprobate cel mult 500 de astfel de cereri.”

“La nivelul comunei Botiz au rămas doar 43% din numărul de beneficiari pe care îi aveam anul trecut, asta datorită noilor condiţii impuse de lege. Eu consider că această măsură este una foarte bună şi că, în sfârşit, se va face dreptate şi vor beneficia de acest ajutor de încălzire doar cei care au într-adevăr nevoie. Până acum, existau persoane care aveau pământ, aveau tractor, aveau alte surse de venit şi tot au primit ajutor de încălzire. Acum s-a reglementat aşa cum trebuie şi acest aspect”, a declarat azi pentru Sătmăreanul primarul Iosif Roca din Botiz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.