Marko Bela s-a amestecat personal pentru a tranşa şefia DSP Satu Mare

“Manevre, manevre,/Frumoasele noastre manevre…” – ar putea fi refrenul pentru toate aranjamentele care se fac în România pentru desemnarea “cu dedicaţie” a conducerilor instituţiilor în care statul (adică partidele guvernamentale, indiferent de eticheta care le stă pe frunte) are posibilitatea să-şi vâre nasul. Cel mai recent exemplu din Satu Mare în acest sens este pseudo-concursul de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici pentru desemnarea conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare.

ANFP stabilise desfăşurarea “concursului” pentru data de 25 octombrie a.c. la Bucureşti, pentru postul de director executiv prezentându-se doi candidaţi – Aracs Szigeti Annamaria, medic epidemiolog la Spitalul Judetean Satu Mare (susţinută de UDMR) şi dr. Bujor Niţă Golea, fostul şef al centrului medical din cadrul IPJ Satu Mare (susţinut, aparent, de PDL). Pentru funcţiile de director adjunct al DSP Satu Mare pentru problemele de sănătate publică, respectiv pentru cea de director adjunct economic au fost doar câte un candidat pentru fiecare: Dorina Dragoş Guran pentru cea dintâi şi Marius Meghişan pentru a doua – deci aici n-au fost baiuri.

Concursul a fost o parodie şi o cacealma cu aparenţă de legalitate (până la un punct) atunci când a fost vorba de obţinerea postului de “şef plin” al DSP. După proba scrisă din 25 octombrie, cei doi candidaţi menţionaţi anterior se aflau oarecum la egalitate, amândoi obţinând note peste 8, cu un mic avans pentru dr. Bujor Niţă Golea. În 27 octombrie, când era programată proba de interviu pe probleme de legislaţie şi management, candidaţii au fost anunţaţi că toată procedura se amână cu o zi. Era tocmai ziua în care se dezbătea moţiunea de cenzură, cei de la ANFP nu erau foarte siguri că Guvernul nu va fi dat de-a dura pe tobogan şi se fereau ca de o cruntă durere de dinţi să facă vreo gafă politică prin desemnarea cuiva care “să deranjeze”, politic vorbind.

Când s-au văzut scăpaţi de grija moţiunii după votul din Parlament, în 28 octombrie s-a desfăşurat proba interviului. Şi de data asta, ambii candidaţi s-au descurcat foarte bine, dar din nou a existat un avantaj pentru dr. Bujor Niţă Golea (“n-a putut stenografa comisiei să transcrie la fel de repede informaţiile legislative prezentate de doctorul Golea pe cât de repede le expunea el”, afirmă surse din delegaţia sătmăreană prezentă la desfăşurarea concursului). Comisia de examinare se pronunţase, verbal, că dr. Bujor Niţă Golea a câştigat concursul. dar după aceea, unul dintre membrii comisiei de examinare a dat, la un moment dat, un telefon. În mai puţin de un sfert de oră de la acest telefon, la locul de desfăşurare a concursului s-a ivit însuşi Marko Bela, vicepremierul Guvernului României şi liderul naţional al UDMR. Candidaţii au fost scoşi (evacuaţi, de fapt) din sala în care se desfăşura concursul, comisia de examinare fiind “băgată în şedinţă”. După două ore, rezultatul concursului pentru şefia DSP Satu Mare era dat peste cap fără nici o jenă. Decizia finală: dr. Aracs Szigeti Annamaria a luat postul !

Luni, 1 noiembrie a.c., va fi luată în discuţie contestaţia depusă de dr. Bujor Niţă Golea împotriva hotărârii comisiei de examinare. Contactat de Sătmăreanul, dr. Bujor Niţă Golea a confirmat povestea expusă mai sus, dar a refuzat categoric să dea vreun nume. A spus doar atâta: “M-aţi întrebat dacă la comisie s-a intervenit de la ministerul Sănătăţii. Eu vă zic doar că s-a intervenit de mai sus de Ministerul Sănătăţii. Nu, nu e vorba de premier – a fost o persoană care e mai jos de premier, dar mai sus de ministrul Sănătăţii… Nu-mi fac iluzii în privinţa răspunsului pe care îl voi primi la contestaţie, dar vă asigur că nu m-aş fi băgat în toată povestea asta mizerabilă dacă ştiam cât de josnici pot fi anumiţi oameni politici pe care îi vedem toată ziua la televizor !”

Dincolo de faptul că desemnarea şefilor instituţiilor deconcentrate este o procedură malefică perpetuată de toate partidele politice care s-au perindat la putere – de la cele din fosta Convenţie Democrată, până la PSD, PNL şi restul -, din întâmplarea relatată succint mai sus rezultă cu certitudine un singur lucru: UDMR-ul ştie al naibii de bine să-şi apere, să-şi promoveze şi să-şi susţină oamenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.