În week-end se celebrează Luminaţiile

Sărbătorită oficial pe 1 noiembrie, Ziua Morţilor sau Luminanţiile se comemorează în zonele Transilvania, Banat şi Maramureş. De ziua morţilor o mare parte a romanilor,indiferent de religie sau naţie, merg la cimitir să pună flori si lumânări pe mormintele celor trecuţi în nefiinţă.

Conform tradiţiei înainte de această sărbătoare se curăţă mormintele: se smulg buruienile, se mătură şi se spală crucea. Pe mormintele curăţate se pun lumânări şi flori şi fiecare se roagă pentru sufletele celor plecaţi.

Potrivit Biroului de Presă al Protopopiatului Ortodox Român Satu Mare şi Protopopiatul Greco-Catolic Român Satu Mare în municipiu slujbele religioase de pomenire a morţilor vor avea loc începând de duminică.
Astfel, duminică, 31 octombrie 2010 preoţii ortodocşi se vor afla în cimitirul de pe bulevardul Lucian Blaga pentru a oficia slujbe de pomenire. Apoi luni, de la ora 14.00 vor avea loc astfel de slujbe în cimitirele de la Pod Decebal, Gară-Reformat, de pe strada Liviu Rebreanu (fosta Pietroasa) şi la cimitirul de pe strada Rodnei. Marţi, 2 noiembrie 2010 se vor ţine Luminaţiile în cimitirele de pe strada Amaţiului şi la cel de la Gară-Românesc. Pe data de 7 noiembrie, Luminaţii vor avea loc în cimitirul de pe strada Bariţiu, respectiv în cel de pe strada Macului.

Totodată, Protopopiatul Greco-Catolic Român Satu Mare a anunţat că în data de 1 noiembrie, de la ora 15.00, vor fi oficiate parastase la cimitirele de la Cimitir Pod Decebal, de pe strada Liviu Rebreanu (Pietroasa), de pe strada Amaţi şi de pe strada Rodnei. În data de 2 noiembrie va fi oficiat parastasul la Cimitirul Greco – Catolic de lângă gara CFR.

Acest obicei al cinstirii celor trecuţi în nefiinţă a fost adoptat şi de ortodocşi, de luterani, calvini si unitarieni, fiind acum o sarbătoare care adună în jurul mormintelor zeci de mii de credincioşi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.