FMI ne bagă pumnul în gură

Aplicarea Ordonanţei 50 pe 2010 privind contractele de credite pentru consumatori într-un mod corespunzător este o condiţie pentru eliberarea următoarei tranşe de împrumut, potrivit şefului misiunii FMI, Jeffrey Franks.

“Trebuie să avem o Ordonanţă 50 satisfăcătoare, altfel nu putem merge mai departe. Nu este numai opinia noastră, ci şi a Comisiei Europene “, a declarat, joi, oficialul FMI, după o nouă rundă de discuţii la Ministerul Finanţelor Publice.

Franks a precizat că discuţiile cu experţii MFP nu au fost finalizate încă. Acestea vor continua vineri şi la sfârşitul săptămânii, iar oficialul FMI a spus că speră să poată prezenta, luni, rezultatele consultărilor.

OUG 50/2010, actul normativ care reglementează contractele de credit pentru consumatori, a impus instituţiilor de credit raportarea dobânzilor exclusiv la fluctuaţiile unor indici de referinţă publici, respectiv ROBOR, EURIBOR, LIBOR sau la rata de referinţă a BNR, cu scopul exclusiv al asigurării transparenţei procesului de modificare a ratelor dobânzii, nefiind prevăzută însă şi reducerea dobânzilor aferente contractelor de credit în derulare.

Cea de-a şasea misiune a Fondului Monetar Internaţional de evaluare a performanţelor economice ale României în conformitate cu prevederile Acordului Stand-By şi ale Scrisorii Suplimentare de Intenţie a sosit la Bucureşti săptămâna trecută.

România a încasat, până în prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Pachetul total de sprijin pentru România, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali, se ridică, în total, la 20 de miliarde de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.