Rareş Cîmpan, sătmăreanul din “noul val” al muzicii etno-dance

Rareş Cîmpan este elev în clasa a XII-a (specializarea canto clasic şi pian) al Liceului de Artă “Aurel Popp” din Satu Mare şi va împlini 18 ani abia peste o lună, dar încă de pe acum a pornit hotărât pe drumul celebrităţii, fiind binecunoscut mai ales de publicul care este fan al stilului de muzică etno-dance. Aflat la vârsta când cei mai mulţi din generaţia sa abia şi-au schiţat ideile generale despre ceea ce vor să facă “atunci când vor fi mari”, Rareş Cîmpan şi-a încheiat demult căutările: este decis să cânte cât mai bine, cât mai mult şi cât mai original.

Obişnuit cu scena şi aplauzele de la 5 ani

Precoce şi dezinvolt, prima apariţie pe scenă a lui Rareş s-a întâmplat când avea vârsta de 5 ani. El a declarat pentru Sătmăreanul că atunci şi-a dat seama că îi place să cânte şi să-i vadă pe cei din jur plăcut surprinşi şi încântaţi de ceea ce face – practic, şi-a decis aproape singur viitorul în acel moment. S-a îndreptat spre studiul aprofundat al muzicii, primul instrument studiat fiind  clarinetul. În 2008, când avea deja 16 ani, apare pe compilaţia ETNO STAR 5 alături de interpreţi consacraţi de muzică etno: Raba( Claudiu Raţ ), Lorena, Marina şi Ghiţă Munteanu.

Un tânăr care clocoteşte de talent muzical evident că nu se mulţumeşte cu o prestaţie la capitolul “printre alţii”, astfel că în vara anului următor, în 2009, Rareş Cîmpan realizează primul album  solo intitulat BINE SE PETRECE ARDELEANUL, album care conţine 11 piese etno-dance. De menţionat faptul că lansarea albumului s-a făcut pe un post naţional de specialitate, Favorit TV, în cadrul emisiunii “Schimbă hora, schimbă jocul”.

Invitat să cânte la televiziunile cu specific etno

Odată lansat “pe orbită”, tânărul sătmărean Rareş Cîmpan a început periplul la televiziunile naţionale – Etno TV, N24 Plus, National TV, Hora TV şi la mai multe posturi locale de televiziune  din ţară. Dar nu a uitat nici o clipă că succesul impune şi obligaţii – faţă de sine, dar şi faţă de fanii genului de muzică pe care-l cântă, astfel că în vara acestui an – la nici 18 ani ! -, el îşi lansează cel de-al doilea album: DE ŢI-AR SPUNE INIMA. Foarte bine vândut, acest album conţine 15 piese, pentru realizarea profesionistă a acestuia colaborând cu cel mai bun acordeonist de profil din ţară, Paul Stângă (textele şi linia melodică a cântecelor aparţinând lui Vali Doagă de la Focşani, mixajul şi masteringul fiind făcut de Alex Malschi de la Cluj, iar filmările videoclipurilor de pe ambele albume au fost realizate de Ciprian Idriceanu de la Arad – nu s-a-ncurcat Rareş, a lucrat exclusiv cu cei mai bine cotatţi profesionişti ai momentului !).

Suflet generos de copil

Rareş Cîmpan este, deşi nu o recunoaşte direct, extrem de sensibil şi atent observator al vieţii celor din jurul său. Nu vorbeşte mult despre asta, dar a participat adesea la diferite spectacole caritabile în ţară şi la Bucuresti, cel mai mare fiind cel de la Sala Polivalentă din vara acestui an. Acel spectacol a fost organizat cu scopul de a se aduna fonduri pentru femeile cu probleme de cancer de col uterin, Rareş urcând pe scenă alături de nume mari din show-biz: Andra, Luminiţa Anghel, Dinu Maxer, Nicu Paleru, Ştefania Rareş, Raoul. Pe parcursul acestor ani i-a avut şi i-a simţit mereu alături sufleteşte (şi nu numai) pe Ghiţă  Munteanu, Marius Mare, Neluţu Marina – i se luminează ochii atunci când vorbeşte despre ei şi despre felul în care aceştia l-au indrumat şi l-au sprijinit moral pentru a-şi pune în practică  proiectele muzicale.

În prezent, Rareş Cîmpan este alaturi, într-o formaţie, cu Robi Zaha şi Cosmin Petruţ, colegi cu care onorează invitaţii la spectacole (televizate sau nu) şi la petreceri private.

Satu Mare – “un oraş prea gălăgios, noaptea !”

Când stai de vorbă cu el, Rareş Cîmpan demonstrează că nu i s-a urcat la cap celebritatea de care se bucură. Susţine că este conştienrt că mai are mult de muncit ca să realizeze tot ceea ce îşi doreşte – este, în mod clar, un perfecţionist ! – şi-şi doreşte ca, după absolvirea liceului, să meargă la Conservator: “îmi place muzica mult prea mult ca să nu-mi doresc să-mi continui studiile tot în acest domeniu”. Deşi cutreieră ţara-n lung şi-n lat, Sătmarul îl atrage cel mai mult “pentru că este oraşul în care m-am născut, deci nu am cum să uit de unde am pornit. Dar, în prezent, n-aş putea să zic că, de exemplu, mă nemulţumeşte starea drumurilor de aici, mai degrabă nu-mi place faptul că Satu Mare este un oraş prea gălăgios, noaptea ! La Bucureşti nu vezi atâta agitaţie pe stradă în miez de noapte ca la Satu Mare, poate şi pentru că oamenii de acolo pot merge noaptea în cluburi – aici nu prea ai ce face, sunt doar două-trei cluburi unde pot tinerii să meargă dacă au chef, nu prea există opţiuni !”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.