Proiect european pentru romi

Romii, prezenţi astăzi în sala mică de şedinţe a Prefecturii au fost informaţi cu privire la avantajele accesării fondurilor europene pentru comunitatea lor. O echipă de experţi pe proiecte europene au vorbit despre proiectul “Împreună, pentru o societate mai bună” proiect cu finanţare europeană destinat comunităţii rome din municipiul Satu Mare. Prea puţin au înţeles romii ce înseamnă fonduri europene, ei doreau să afle dacă li se rezolvă problemele din judeţ în infrastructură, apa, canalizarea şi lipsa curentului în unele localităţi.

Informaţiile despre acest proiect care a fost implementat în decembrie 2008 au fost prezentate de către expertul regional al Centrului de Resurse pentru Economia Socială Nord- Vest, Claudia Anamaria Iov şi de Burcea Albuş, expert proiect pe municipiul Satu Mare.

Întâlnirea de astăzi a mai avut ca scop şi semnarea acordului de colaborare pentru constituirea Grupului Judetean de Sprijin pentru Economia Socială din cadrul proiectului Impreună, pentru o societate mai bună, de către reprezentanţii instituţiilor şi ai organizaţiilor care şi-au exprimat acceptul de a deveni parteneri.

Proiectul, implementat de Agentia Natională pentru Romi în parteneriat cu Organizatia Natională a Persoanelor cu Handicap din România, Fondazione Giacomo Brodolini si SC Conform Italia, se desfăşoară la nivel national, pe o perioadă de doi ani şi jumătate şi este destinat persoanelor de etnie romă, persoanelor cu dizabilităţi precum şi persoanelor cu venit minim garantat.

Bugetul proiectului este de aproximativ 5 milioane de euro, iar banii sunt folosiţi pentru activităţi de consiliere, calificare profesională precum si pentru înfiinţarea a 8 Centre Regionale de Resurse pentru Economia Socială. Astfel, vor fi create cel puţin 600 de noi locuri de muncă în ateliere, mini-fabrici, mini-ferme de producţie, iar 2000 de persoane vor fi calificate pentru piaţa forţei de muncă.

La Satu Mare în urma parteneriatului Semnat între Primăria Satu Mare şi Centrului de Resurse pentru Economia Socială Nord- Vest, 28 de romi vor beneficia de cursuri de calificare în diferite meserii.

În cadrul întâlnirii Covaci Gheorghe, reprezentant al Prefecturii pe problemele romilor, a declarat că primarii din judeţ fac discriminări şi nu sunt interesaţi de accesarea fondurilor europene pentru romi. Acesta a declarat că a fost luat peste picior în cadrul instruirii primarilor pentru recensământ, întâlnire ce a avut loc vineri. Unul dintre primari a făcut specificarea ca romii să fie trimişi în India.

Cu toate aceste detalii prezentate despre proiect, totuşi romii au rămas puţin nedumeriţi, neînţelegând prea multe din cele expuse. Ei doreau să ştie când vor avea curent pe strada lor, când se va rezolva problema drumurilor, a canalizărilor şi a apei. Răspunsuri pe care nu le-au primit, deoarece nu făcea subiectul întâlnirii.

Un Comentariu la "Proiect european pentru romi"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.