Renovare de 50.000 de lei la sala „Studio” a Teatrului de Nord

Împătimiţii de teatru vor avea la dispoziţie condiţii mult mai omeneşti pentru a putea viziona spectacolele care se vor monta în sala „Studio” a Teatrului de Nord Satu Mare. În cadrul unei conferinţe de presă susţinute azi chiar „la locul faptei”, directorul administrativ al instituţiei – peter Stier – şi directorul artistic al secţiei române – Andrei Mihalache – au trecut în revistă reparaţiile care au fost făcute, de-a lungul a trei luni, pentru modernizarea sălii „Studio”. În primul rând a fost pusă la punct o instalaţie de încălzire performantă, asta deoarece „existau facturi mari la încălzire, fiind necesară punerea în practică a unei soluţii care să asigure condiţii optime spectatorilor şi actorilor.

Acum ştim că vom avea căldură, iar investiţia se va amortiza în aproximativ doi ani, după cum susţin inginerii” (Peter Stier). După ce s-a soluţionat problema încălzirii, a urmat înfiinţarea şi punerea la punct a unui grup social şi a două cabine pentru actori, înlocuirea reţelei electrice vechi de peste 50 de ani, precum şi înlocuirea uşilor şi apoi şlefuirea şi vopsirea parchetului. După ce toate lucrările de renovare au fost terminate, sala „Studio” asigură „condiţii fireşti, normale – nu de lux, pentru că nu s-a făcut risipă de bani – pentru ca spectatorii şi actorii să se poată bucura frumos de spectacolele de aici” (Andrei Mihalache).

Potrivit celor afirmate de directorul administrativ Peter Stier, investiţia totală a fost de 50.000 de lei, „bani puşi deoparte special pentru această destinaţie de Consiliul Judeţean încă din momentul în care s-a votat bugetul pentru anul 2010”. Spaţiul de la sala „Studio” a Teatrului de Nord Satu Mare are aproximativ 100 metri patraţi, putând „suporta” prezenţa uni număr de 50 până la 100 de spectatori „în funcţie de locul lăsat liber de regizorul care-şi pune spectacolul în scenă în acest loc”.

Potrivit celor doi membri ai conducerii Teatrului de Nord Satu Mare, este „aproape sigur, în proporţie de 97%” că va putea fi pus în practică şi proiectul de reabilitare integrală a clădirii acestei instituţii de cultură, fiind vorba doar de îndeplinirea procedurilor necesare de către Primăria Satu Mare pentru ca fondurile europene – în valoare de 2,2 milioane de euro – să fie accesate şi direcţionate către această investiţie. „Pentru a duce la bun sfârşit lucrările de reabilitare, vom mai avea nevoie şi de alţi bani de la primărie pentru că există şi cheltuieli absolut necesare care sunt neeligibile în cazul proiectklui amintit, cum ar fi de exemplu cheltuielile pentru înlocuirea scaunelor din teatru, scaune care sunt vechi de vreo 40 de ani”, a precizat Peter Stier.

Un Comentariu la "Renovare de 50.000 de lei la sala „Studio” a Teatrului de Nord"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.