Porţi deschise la Tribunalul Satu Mare

Sute de elevi au vizitat astăzi Tribunalul şi Judecătoria Satu Mare cu ocazia „Zilei Uşilor Deschise”. Elevii au avut ocazia să viziteze Registratura, Arhiva, Biroul de Informare şi Relaţii Publice. De asemenea curioşii vizitatori au urmărit cu interes desfăşurarea unui proces penal într-o sală de judecată.

În intervalul orar 9:00-13:00, sătmărenii au avut ocazia să să viziteze sediul unde îşi desfăşoară activiatea Tribunalul şi Judecătoria din Satu Mare. 14 clase de elevi de la diferite şcoli şi licee din municipiu au păşit astăzi pragul clădirii, mulţi dintre ei pentru prima dată.

Elevii au fost ghidaţi de către un judecător şi li s-a explicat modul de activitate, dar şi de stocare a documentelor. Şcolarii au aflat că la Registratură sunt preluate cererile şi înregistrate pentru diferite procese.
Cel mai interesant moment pentru elevi a fost asistarea la un proces penal într-o sală de judecată. Elevii au fost captivaţi de modul în care judecătorul a condus şedinţa, dar şi de declaraţiile martorilor în respectivul proces.

Iniţiativa organizării acestui eveniment a fost luată de Consiliul Europei si Uniunea Europeană în anul 2003 când s-a stabilit desfăşurarea unei astfel de manifestări în fiecare an la data de 25 octombrie cu scopul de a aduce modul de funcţionare a justiţiei în atenţia publicului european şi de a sprijini dezvoltarea unui spaţiu judiciar comun european.

Instanţele din România au organizat pentru prima dată “Ziua Uşilor Deschise” în anul 2005, de atunci constatându-se un interes tot mai crescut din partea cetăţenilor şi a tinerilor în mod special.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.