Delegaţie sătmăreană la Parlamentul European al Întreprinderilor

Firmele vor avea un termen de 30 zile pentru efectuarea plăţilor pentru bunuri sau servicii furnizate, a decis săptămâna trecută Parlamentul European. Ca regulă generală, termenul se aplică atât pentru sectorul public, cât şi pentru cel privat. Negociatorii PE au vizat evitarea vidului legislativ şi asigurarea faptului că derogările de la termenul general sunt acceptate numai în condiţii speciale. De fapt, politicienii au votat cadrul aşa-numitei Directive pentru Plăţi Întârziate abia după ce câţiva dintre comisarii şi raportorii europeni – de la Gunther Verheugen la Antonio Tajani, vicepreşedinte al Comisiei Europene DG Industrie şi Întreprinderi, şi Pervenche Beres, membră a Parlamentului European şi Preşedinte al Comitetului pentru Angajare şi Relaţii Sociale – au discutat şi negociat ore întregi cu reprezentanţii Parlamentului European al Întreprinderilor.

Două sătmărence, prezente la negocierile europene

La discuţiile de la Bruxelles şi la votul din Parlamentul European al Întreprinderilor a participat şi o delegaţie a României, din care au făcut parte şi două sătmărence: Daniela Culic – directorul general al Camerei de Comerţ Satu Mare – şi Angela Bercean (foto), energica directoare a firmei SAM MILLS.

„Există de mai mult timp un front comun către legislativul naţional şi european pentru eliminarea obstacolelor din calea desfăşurării fireşti a afacerilor, de la barierele tarifare şi standardele diferite de mediu până la problemele legate de efectuarea plăţilor. În discuţiile cu comisarii europeni, delegaţiile naţionale au solicitat ca noile reguli să genereze certitudinea că întreprinderile europene mici şi mijlocii nu vor mai avea probleme financiare din cauza întârzierii plăţilor din partea autorităţilor publice sau a altor companii, susţinându-se astfel buna continuare a afacerilor, inovaţia şi siguranţa locurilor de muncă”, a declarat pentru Sătmăreanul directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie, Daniela Culic.

Noile termene de plată

După ce au ascultat punctele de vedere ale reprezentanţilor întreprinderilor mici şi mijlocii, europarlamentarii au decis că, în ceea ce priveşte tranzacţiile între companii, termenul general obligatoriu de efectuare a plăţii este de 30 de zile, atâta timp cât nimic altceva nu este stipulat în contract pe această temă. Numai dacă părţile sunt de acord, termenul poate fi prelungit până la 60 de zile. Perioada poate fi extinsă chiar mai mult faţă de termenul de 60 de zile doar dacă acordul dintre creditor şi debitor este “convenit în mod expres” şi dacă prelungirea termenului nu este “foarte injustă” faţă de creditor. Deputaţii europeni au insistat mai ales pentru a se asigura că autorităţile publice nu vor putea amâna efectuarea plăţilor mai mult de 60 de zile.

Urmatorii paşi

În continuare, acordul trebuie să fie adoptat în mod formal de către Consiliul European, vot care se va întâmpla – conform informaţiilor furnizate de diretorul CCIA Satu Mare, Daniela Culic – cel mai probabil mâine, 26 octombrie. Noua directivă va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene. Statele membre au doi ani la dispoziţie pentru punerea în aplicare a acestor dispoziţii prin transpunerea lor în legislaţia naţională.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.