Nu-i an electoral, deci n-avem musafiri de Ziua Armatei


De la revoluţie încoace, aproape că n-a existat an electoral (sau pre-electoral) în care lideri politici naţionali (indiferent ce etichetă avea partidul lor) să nu se înfiinţeze – cu tam-tamul de rigoare, evident – la ceremoniile de marcare a zilei de 25 octombrie, Ziua Armatei Române. Toţi preşedinţii României, de la Ion Iliescu la Traian Băsescu, câţiva prim-miniştri şi mai mulţi miniştri ai Apărării care s-au perindat prin funcţie s-au înghesuit, mai ales la monumentul de la Carei, să se lase filmaţi “la greu” într-un astfel de moment solemn precum ziua de 25 octombrie, ca să arate ei frumos la popor cât de profund respectă ei o astfel de sărbătoare. Dar anul acesta şi-au dat toţi, din nou, arama pe faţă, necatacdisind să facă act de prezenţă în judeţul Satu Mare pentru a celebra eliberarea “ultimei brazde de pământ românesc” (aşa scria în cărţile de istorie de pe vremuri, nu ?) de sub ocupaţia nazistă.

Prefectul Radu Giurcă nu avea, până azi după-masă, nici o confirmare a sosirii vreunui musafir mai de soi de la Bucureşti pentru marcarea Zilei Armatei. Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, se fereşte probabil de întrebări incomode referitoare la folosirea avionului ministerului pentru vizite pur uneperiste, micul premier Boc e preocupat de creştere (aia economică, cică, nu a sa personală), iar ceilalţi mahări au probleme mult mai importante decât să zboare – fie şi cu elicopterul, ca Elena Udrea la tăieri de panglici – tocmai până la Satu Mare, adică “unde se agaţă harta-n cui”. La Prefectură se presupunea azi că vor sosi, poate, doar cîţiva generali. Să facă figuraţie, zicem noi.

Oricum, autorităţile sătmărene au comunicat următorul program oficial de marcare a Zilei Armatei:

Duminică 24 octombrie Satu Mare:

  • Orele 12,00 – Cimitirul Eroilor – parastas în memoria eroilor armatei române, depunere de coroane şi jerbe de flori;
  • Orele 13,00 – Monumentul Ostaşului Român, – Te Deum, alocuţiuni de evidenţiere a momentelor semnificative ale existenţei armatei române, depuneri de coroane, defilarea gărzii de onoare.

De asemenea, luni 25 octombrie vor avea loc manifestări la Carei:

  • Orele 11,00 – Monumentul Ostaşului Român, – Te Deum, alocuţiuni de evidenţiere a momentelor semnificative ale existenţei armatei române, depuneri de coroane, defilarea gărzii de onoare.

Un Comentariu la "Nu-i an electoral, deci n-avem musafiri de Ziua Armatei"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.