Începe recensământul agricol

Toţii primarii şi secretarii din judeţ au participat astăzi la o instruire privind recensământul agricol care va debuta pe 2 decembrie. Cea mai mare teamă a edililor comunelor din judeţ priveşte reacţia proprietarilor de terenuri, care de cele mai multe ori sunt reticenţi în declararea proprietăţilor deţinute.

Primarii şi secretarii din judeţ au fost astăzi convocaţi pentru o instruire a recensământului agricol. La instruire au participat prefectul Radu Giurcă, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rarală Satu Mare, Ioan Cioltean, directorul APIA Satu Mare Viorel Pintea, toţi primarii şi secretarii din judeţ.

Deoarece recensământul începe pe 2 decembrie, până pe 10 noiembrie trebuie recrutat şi instruit personalul care să se ocupe de realizarea acestei acţiuni de statistică, personal care va fi format din recenzori, recenzori şefi şi coordonatori.
Una din marile temeri ale primarilor este reacţia proprietarilor de terenuri agricole. Mulţi dintre ei fiind reticenţi în declaraţiile proprietăţilor pe care le deţin, cu gândul că sunt chestionaţi doar pentru a li se mări impozitele.

„Problema e să găsim oamenii acasă, în gospodării şi important este să ne lase să discutăm cu ei, să nu existe probleme de perturbare de proprietate” a declarat Lenghel Ştefan primar Lazuri. De asemenea edilii de comune sunt sceptici cu privire la modul în care agricultorii vor fi dispuşi să răspundă la cele 150 de întrebări din formularul pentru recensământ. Au existat şi primari în sală care şi-au exprimat încrederea că recensământul va fi realizat fără nici un fel de probleme.

În perioada 10 -15 noiembrie se va desfăşura un instructaj special pentru persoanele care se vor ocupa de recensământ, ce vor avea un venit de 2000 de lei pentru activitatea prestată în două luni de zile. 47 de milioane de euro sunt necesari pentru realizarea recensământului agricol din România, 80% din fonduri fiind asigurate de Uniunea Europeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.