Nerealizările, ameninţările şi “uitările” Finanţelor sătmărene

Directorul general al Direcţiei Finanţelor Publice Satu Mare, Dan Maier, a prezentat azi – în cadrul unei conferinţe de presă – bilanţul parţial al instituţiei pe ultimele nouă luni ale acestui an. Am scris “bilanţ parţial” pentru că anumite subiecte ceva mai sensibile nu au fost pregătite de vorbitor pentru a le comunica opiniei publice.

La început, directorul general Dan Maier a prezentat o înşiruire de cifre, date şi procente (munca finanţiştilor pe asta se bazează, nu pe dezbateri filosofice, până la urmă) menite a scoate în evidenţă activitatea instituţiei de colectare a impozitelor şi taxelor datorate de firme şi persoane fizice la bugetul consolidat al statului. În primele nouă luni ale anului 2010 s-au încasat 711 milioane de lei, ceea ce reprezintă cu 2,98 % mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. Acest fapt este pus de Dan Maier atât în seama pierderii a 8 mari contribuabili (care au fost transferaţi la o direcţie specifică din Ministerul de Finanţe), cât şi pe seama arieratelor acumulate ân ultimul an şi jumătate, recuperate doar parţial.

Din statisticile prezentate rezultă faptul că – cel puţin până în prezent – finanţiştii sătmăreni nu şi-au îndeplinit planul de încasări trasat de Ministerul Finanţelor. Pentru ca, totuşi, acest plan să fie realizat cât mai aproape de indicatorii obligatorii, directorul general Dan Maier a atras atenţia faptului că inspecţiile fiscale se vor intensifica şi că, acolo unde nu există alte modalităţi de încasare a impozitelor datorate statului, se vor aplica măsuri mai dure şi ameninţătoare precum: executarea silită, trecerea în insolvabilitate sau în insolvenţă.

Activitatea de control şi colectare a DGFP Satu mare s-a soldat, în perioada ianuarie-septembrie 2010, inclusiv cu 70 de sesizări penale (faţă de numai 40 astfel de acte efectuate în 2009), evaziunea fiscală fiind descoperită îndeosebi în următoarele domenii: construcţii, prelucrări petroliere, comerţul cu autoturisme şi comerţul cu cereale.

Dan Maier a fost surprins nepregătit atunci când a fost întrebat de Sătmăreanul de ce nu a „prins” în bilanţul său nu doar sumele colectate pentru stat de la firme şi persoane fizice, ci şi – de exemplu – sumele pe care statul le datorează (şi le plăteşte cu mari întârzieri) firmelor atunci când acestea solicită legal rambursarea TVA. „Nu am pregătit acum aceste date, am uitat. Dar le puteţi obţine oricând doriţi. Deocamdată pot să vă spun că până la sfîrşitul lunii septembrie 2010 am rambursat în jur de 17 milioane de lei reprezentând TVA datorat firmelor”, a răspuns directorul general al DGFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.