Dumnezeu dă susţinători politici, dar nu bagă în traistă


În timp ce mai toată lumea stă cu ochii şi neuronii ţintă ba la anunţata moţiune de cenzură a opoziţiei împotriva Guvernului Boc, ba la asumarea răspunderii guvernamentale pe însăilările unei aşa-zise “Legi a educaţiei”, trepăduşii cu orgolii şi interese obscure din linia a doua a puterii pun la cale – pe şest, birocratic şi piţifelnic – mutarea cu arme, bagaje, finanţări şi proiecte (minus oamenii !) a fostului Centru Regional 6 al SAPARD-ului de la Satu Mare la Cluj Napoca. Instituţia în cauză – actualmente denumită Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit nr. 6 Satu Mare – a stat de mai mult timp ca un spin în ochii mai multor politicieni clujeni, dar “pohta” acestora a crescut exponenţial îndeosebi după ce Emil Boc a ajuns premier.

Această intenţie de mutare a acestu Centru regional a fost vehement şi argumentat criticată de reprezentanţi ai întregului (aproape) spectru politic şi administrativ din judeţul Satu Mare. Primii care au semnalat intenţia de mutare abuzivă a instituţiei de la Satu Mare la Cluj au fost parlamentarii sătmăreni ai PSD, senatorul Valer Marian şi deputatul Gheorghe Ciocan, în urmă cu aproximativ două săptămâni. Imediat după aceea, au luat poziţie anti-mutare preşedintele Consiliului judeţean Satu Mare, Csehi Arpad, şi prefectul Radu Giurcă.
Reacţiile susţinătorilor oficiali ai rămânerii la Satu Mare a sediului CRPDRP 6 Nord-Vest continuă şi în prezent. Liberalii sătmăreni, prin Silviu Zetea, Teodor Corodan şi Ioan Borbei (foto) – membri ai Comisiei pentru Agricultură din cadrul conducerii lărgite a organizaţiei judeţene a PNL Satu Mare – au ţinut să tragă şi ei un semnal de alarmă referitor la foarte posibila mutare a sediului Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest (fostul centru SAPARD) de la Satu Mare la Cluj Napoca. Argumentele lor, prezentate azi într-o scurtă conferinţă de presă, au fost următoarele: performanţele profesionale remarcabile ale acestui Centru Regional în atragerea de fonduri europene (locul întâi pe ţară între cele 8 astfel de centre) nu justifică sub nici o formă mutarea, lipsa oricărei motivaţii concrete de natură economico-financiară a unei astfel de mutări şi dificultăţile de natură socială care ar putea apărea în rândurile celor peste 50 de angajaţi ai acestui Centru Regional care, dacă sediul s-ar muta la Cluj, şi-ar pierde locurile de muncă.

În acest context, partea surprinzătoare este discreţia, apatia sau aproape-resemnarea de care dau dovadă tocmai angajaţii acestui Centru Regional. Ei s-au limitat la trimiterea unui protest către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (adică la conducerea centrală) şi la câteva instituţii de presă. În momentul în care ar fi fost nevoie de două (doar două !) persoane care să fie de acord să spună câteva cuvinte în faţa unor camere de luat vederi pentru a transmite ulterior, pe canale de televiziune cu audienţă naţională, protestul lor împotriva mutării – şi a întări, astfel, sprijinirea acestuia -, nu s-a găsit nici măcar o singură persoană dispusă să-şi asume această atitudine. E adevărat că asta nu înseamnă că vor rămâne fără sprijin, cel puţin din partea oficialităţilor locale şi parlamentare.

Un Comentariu la "Dumnezeu dă susţinători politici, dar nu bagă în traistă"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.