Bănci amendate cu 200.000 de lei în Satu Mare

Nu au respectat prevederile legale, drept urmare au plătit amenzi usturătoare. Este cazul a 9 reprezentanţi de bănci din Satu Mare care nu s-au conformat OUG 50/2010 privind contractele de credite. Amenzile au fost de peste 200.000 de lei.

Obişnuiţi să scoată cât mai mulţi bani de pe urma majorării comisioanelor, a dobânzilor calculate greşit, reprezentanţii de bănci au continuat să ducă în erore consumatorii, chiar şi după aprobarea OUG 50 ce interzicea aceste practici. Mare le-a fost mirarea bancarilor când reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Satu Mare au aplicat amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale. 9 bănci din Satu Mare au fost amendate cu 200.000 de lei pentru că au transformat comisionul de risc în comision de administrare, au majorat comisioanele, au calculat defectuos dobânda, iar pe unele contracte nu au trecut valoarea totală a sumei datorate.

Scandalul dintre clienţi şi bănci s-a intensificat în momentul în care, după adoptarea, în iunie, de către Guvern a OUG 50, redactată de ANPC şi susţinută de Consiliul Concurenţei, dar contestată de bănci şi BNR, s-a descoperit că băncile pot menţine, cu acordul scris al ANPC, vechile niveluri ale dobânzilor, prin majorarea marjelor fixe.
Băncile au acuzat ambiguitatea legii, pe care au interpretat-o considerând că nu pot schimba vechile marje, foarte mici sau chiar inexistente, astfel încât ar fi rezultat dobânzi foarte reduse, de 2-4%, ceea ce le-ar fi provocat pierderi importante, opinie susţinută şi de BNR.
ANPC susţine modificarea şi completarea OUG 50/2010 prin amendamentele aduse de Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, considerând că acestea sunt menite să restabilească echilibrul între obligaţiile şi drepturile părţilor din convenţiile de credit.

Directorul ec CJPC Valentin Breban a declarat că băncile vor fi amendate în continuare pentru nerespectarea ordonanţei de urgenţă ce a intrat in vigoare in iunie 2010, iar operatorii economici pot depune reclamaţii la CJPC după 30 de zile de la formularea contestaţiei la Banca respectivă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.