Finanţe – ziua cea mai lungă (reacţii)

Azi dimineaţă, în jurul orei 9, toţi angajaţii din cadrul DGFP Satu Mare – minus şefimea (cu o excepţie notabilă: Scholtz Bela, comisarul şef adjunct al Gărzii Financiare Satu Mare) – au ieşit iar din birouri pentru a protesta solidar cu colegii lor de la Ministerul de Finanţe şi de la celelalte direcţii de finanţe din ţară pentru a semnala “starea mizerabilă” (după cum s-au exprimat unii dintre ei) în care au ajuns după ce le-au fost eradicate stimulentele şi le-au fost reduse salariile cu 25%. Liderul de sindicat al finanţiştilor sătmăreni, Darius Filip, a declarat că oamenii au luat această decizie după ce au venit dimineaţa la slujbă şi a subliniat că această formă de protest nu a fost organizată de sindicat deoarece într-un astfel de caz organizatoric existau nişte proceduri legale care musai ar fi trebuit respectate pentru ca sindicaliştii să nu aibă de suferit ulterior.

Angajaţii de la Direcţia de Finanţe stăteau liniştiţi în faţa sediului instituţiei, unii dintre ai având asupra lor ultimii “fluturaşi” de salariu pe care stăteau scrise cifre care normal că pentru ei erau aproape incredibile. De exemplu: salariu de comisar la Garda Financiară – 651 de lei.

Spre deosebire de felul cum au procedat în timpul protestului de ieri al finanţiştilor, jandarmii şi poliţiştii au fost ceva mai discreţi. Nu prea s-au văzut, doar la “intrarea mare” a DGFP stăteau o dubă a Jandarmeriei şi o maşină a Poliţiei. Dar, de data asta, protestatarii erau ţinuţi sub observaţie de doi sereişti. Ieri a fost doar unul (nu vorbim aici de informatori, că numărul lor nu-l ştim – ci de sereişti cu acte-n regulă).

La câteva minute după începerea mişcării de protest, directorul general al DGFP Satu Mare, Dan Maier, era în birou. Contactat telefonic de Sătmăreanul, el a afirmat că este “la o şedinţă cu şefii de servicii, şedinţă în care se analizează stadiul realizării planului pe primele 9 luni ale acestui an, după care se va discuta şi despre mitingul ăsta”.

Prefectul Giurcă: “salariile mici la Finanţe sunt inacceptabile !”

În legătură cu motivaţiile protestelor angajaţilor din cadrul DGFP Satu Mare, prefectul Radu Octavian Giurcă a declarat – în jurul orei 14 – pentru Sătmăreanul următoarele: “Consider că situaţia actuală – în care salariile celor mai mulţi funcţionari publici de la Finanţe sunt mult prea mici în raport cu importanţa muncii lor şi cu posibilitatea unui trai decent – nu se poate accepta ! Nu sunt de acord cu aşa ceva şi cred că trebuie neapărat găsită o soluţie adecvată acestei probleme. Ştiu că există la Parlament o lege care ar fi rezolvat problema dacă ar fi existat cvorumul necesar la Camera Deputaţilor, dar acolo situaţia este aşa cum o ştiţi (deputaţii PSD şi PNL se hârâie cu cei ai Puterii pe motiv de Roberta Anastase şi nu participă la activitatea legislativă – n.r.). În schimb, trebuie să menţionez faptul că această situaţie inacceptabilă vine pe urma unor serii de greşeli care ţin şi de lucruri care se întâmplau în trecut. Adică la Finanţe erau salarii mici şi înainte, dar existau acele stimulente financiare care depăşeau 2-3 salarii. Aşa au reuşit să supravieţuiască până acum funcţionarii publici din acest domeniu. În prezent, din câte am înţeles eu, încasările la buget se situează sub nivelul celor planificate, dar totuşi există unii care solicită aceste stimulente chiar dacă nu le merită… Pentru că a existat o practică mai veche de a nu se acorda stimulentele în mod corect – acestea s-au dat clientelar. De exemplu, ştiu că luau astfel de stimulente inclusiv şoferi, secretare sau femei de serviciu, adică personal care nu avea nimic cu atribuţiile de serviciu ale unui finanţist. Eu sper ca azi-mâine să se rezolve această problemă pentru că este clar că lucrurile nu pot rămâne aşa, oamenii au facturi, credite şi cheltuieli necesare traiului şi nu pot fi lăsaţi în situaţia de acum”.

Peste aproximativ două ore de la această declaraţie a prefectului de Satu Mare, ministrul Finanţelor şi liderul sindical Vasile Marica anunţau în direct la televiziunile de ştiri “Realitatea” şi “Antena 3” că negocierile au reuşit, angajaţii din structurile Ministerului Finanţelor urmând să-şi primească stimulentele financiare restante din lunile august şi septembrie. Pe viitor, speranţa finanţiştilor se leagă de adoptarea în regim de super-urgenţă a unei ordonanţe care le va reglementa ceva mai favorabil regimul salarial.

Deputatul PDL Ioan Holdiş le reproşează finanţiştilor dezinteresul anterior

În astfel de împrejurări precum cele create de protestul finanţiştilor care aşteptau soluţii de la guvernanţi, era firesc să mai întrebăm un reprezentant al puterii actuale cam care crede că ar fi soluţia dezamorsării urgente a conflictului. Deputatul PDL Ioan Holdiş a declarat pentru Sătmăreanul că „evident că trebuie puse imediat în aplicare soluţii viabile. Dar, dacă tot s-a ajuns aici, eu i-am mai întrebat pe câţiva dintre funcţionarii publici de la Finanţe ceva: de ce nu au încercat înainte cu luni sau ani de zile să obţină modificarea salariilor ? Probabil că erau mulţumiţi cu stimulentele pe care le primeau şi nu erau interesaţi ca salariile de bază să le fie mai mari. Pentru că eu ştiu că, în afara celor din conducere, mai toţi cei care munceau şi muncesc acolo aveau salariul de încadrare destul de mic. Dar de ce în atâţia ani de zile nu au fost interesaţi să-şi mărească salariile, totuşi ?… Situaţia asta tensionată nu ar fi „explodat” chiar aşa dacă luni sau marţi am fi putut vota în Camera Deputaţilor acea Ordonanţă 1, dar asta nu s-a putut pentru că reprezentanţii PNL şi PSD nu au fost prezenţi. Nu am reuşit să o votăm, dar precizez că acea ordonanţă reglementa clar poblema de acum a funcţionarilor de la Finanţe, în sensul că o bună parte din stimulentele pe care le cer ei acum ar fi incluse în salariul de bază şi nu s-ar fi ajuns până la aceste proteste. Pe de altă parte,eu vă spun părerea mea: în anii trecuţi le-a convenit modul de acordare a stimulentelor pentru că acestea se impozitau doar parţial, adică exista strict impozitul pe venit – pe când la salarii, tipurile de impozitări sunt mai multe. Însă eu nu vreau să acuz pe nimeni, nu vreau să fi greşit înţeles, pur şi simplu cred că au fost prea dezinteresaţi să-şi rezolve problema în timp, mai înainte. Oricum, Legea salarizării unice va clarifica şi rezolva inclusiv această problemă cu retribuirea funcţionarilor de la Finanţe”.

Preşedintele CJ Csehi Arpad- “O reacţie firească de disperare”
Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare consideră că protestul spontan al finanţiştilor sătmăreni este o reacţie firească de disperare. În cazul în care vor protesta toţi bugetarii din judeţ se va periclita întreaga activitate a sistemului bugetar. Salariul unui angajat trebuie să fie unul decent iar stimulentele să fie de maxim 50% din acest salariul, nu din cel micşorat cu 25%. Totodată acestea trebuie să fie acordate într-un mod cât mai obiectiv.
În condiţiile actuale, venitul lunar al unui finanţist a ajuns la 600-700 lei. Este revoltător când după câţiva ani de muncă se ajunge la un astfel de venit. Cotizezi la sistemul de sănătate şi nu beneficiezi de mare lucru, cotizezi la pensii iar când ajungi la vârsta pensionării, descoperi că aceasta este micşorată. Totul este un cerc vicios, iar noua lege a salarizării nu va rezolva nimic.


Liderii sindicali sătmăreni, solidari cu angajaţii DGFP

Dan Burulea, preşedintele CNSLR-Frăţia Satu Mare a declarat azi că toate sindicatele din judeţ care sunt afiliate la această confederaţie îşi afirmă răspicat solidaritatea cu protestul finanţiştilor şi că speră să-i vadă pe aceştia mâine la fel de solidari la pichetarea sediilor PDL şi UDMR din municipiul Satu Mare.
Vasile Dârle – lider judeţean la Cartel Alfa – a fost şi mai tranşant în afirmarea solidarităţii sindicaliştilor pe care-i reprezintă cu mişcarea de protest a finanţiştilor, dar a avut şi un ton destul de amar când a reamintit participarea foarte slabă a sătmărenilor la mitingurile organizate nu demult în municipiu. „Au început să protesteze când au văzut „fluturaşii” cu salariile foarte mici, dar să vedeţi ce vor protesta când vor începe să le vină şi facturile ! Pentru că, din păcate, oamenii nu protestează concret decât atunci când se văd puşi aproape în faţa faptului împlinit, ignorând avertismentele noastre anterioare…”

Un Comentariu la "Finanţe – ziua cea mai lungă (reacţii)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.