Până şi finanţiştilor le-a ajuns cuţitul la os

Astăzi, în jurul orei 14:45, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Satu Mare s-a putut vedea ceva ce ar fi fost extrem de greu de crezut, în urmă cu câteva luni, că se poate întâmpla: un protest al tuturor angajaţilor care muncesc în această instituţie (minus majoritatea directorilor, evident). Practic, aceştia s-au raliat protestelor declanşate la nivel central de angajaţii din Ministerul de Finanţe de la Bucureşti. Au stat ei ce-au stat, au văzut că în alte două judeţe – Dâmboviţa şi Constanţa – au început să se solidarizeze şi angajaţii de la Direcţiile de Finanţe de acolo cu colegii lor din minister şi apoi n-au mai aşteptat alte îndemnuri: au ieşit la protest. Liderul de sindicat, Darius Filip, a fost pus oarecum în faţa faptului împlinit, protestul spontan al finanţiştilor nelăsîndu-le prea multe variante practice în afara respectării dorinţei colegilor.

Jandarmi, poliţişti şi sereişti – în aşteptare

La puţine minute după ce angajaţii de la Finanţele sătmărene s-au strâns în faţa sediului DGFP, au apărut patru zdrahoni de jandarmi care, iniţial, s-au postat… la intrarea în instituţie ! De parcă ar fi intenţionat să le blocheze protestatarilor posibilitatea de a se întoarce înapoi în birouri în caz că lucrurile ar fi scăpat de sub control. Apoi  şi-au făcut apariţia câţiva poliţişti. După aceea a apărut una dintre dubele de intervenţie ale Jandarmeriei (la vedere – că mai în spate, pe str. Cuza Vodă, mai stăteau două în aşteptare). Tot cam atunci a apărut şi un ofiţer SRI care observa, cu ochii atenţi şi urechile ciulite la maximum, cam tot ceea se întâmpla acolo.

Doi directori adjuncţi la protest

În clădirea DGFP Satu Mare muncesc aproximativ 300 de persoane. La protest au ieşit, practic, toţi. Inclusiv directorii adjuncţi Vasile Donuţiu şi Ioan Poptean. Până la urmă, protestul spontan al angajaţilor de la Direcţia Finanţelor Publice s-a desfăşurat fără nici un fel de incidente, durând doar o jumătate de oră. La o modalitate similară de demonstrare a solidarităţii cu angajaţii din Ministerul de Finanţe au recurs şi finanţiştii din Negreşti Oaş, Carei şi Tăşnad. Liderul Darius Filip era convins că la protest au participat toţi angajaţii Direcţiei Generale aflaţi la acea ora la birouri şi-şi manifesta convingerea că semnalul necesar transmis prin această mişcare spontană de protest pentru conducerea Ministerului de Finanţe a fost suficient de clar. La cât de grei de cap şi încăpăţânaţi şi orgolioşi sunt ăia de ne conduc – inclusiv ministrul Finanţelor -, nu ştim dacă acest semnal a fost suficient. Om trăi şi om vedea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.