Sindicaliştii F.S.L.I se pregătesc de proteste

Aproximativ 30 de lideri sindicali SLI Satu Mare au participat astăzi la o şedinţă de lucru la care a fost prezent şi secretarul general al F. S. L. I. Liviu Marian Pop. Pe lângă legea unică a salarizării, au fost discutate aspecte legate de legea educaţiei, dar şi mişcările de protest ce vor avea loc la acest sfârşit de lună.

La şedinţă au participat pe lângă liderii de sindicat, presedintele S. L. I. Satu Mare, profesor Virgil Roman, Ioan Secan preşedinte CSDR şi membrii Biroului Operativ S. L. I. Satu Mare.

Potrivit secretarului general al F. S. L. I. legea educaţiei a trecut de comisia de învăţământ la Senat spre dezbatere şi prevede ca la gimnaziu să fie adăugată clasa a IX-a, să fie 12 ani de şcoală obligatorii, iar o altă noutate prevăzută este apriţia şcolilor profesionale. În schimb acesta a susţinut că mai trebuie schimbate multe lucruri: programa şcolară, aerisirea programului, trebuie regândite toate standardele de evaluare, centrarea învăţământului pe competenţe, pentru a se face cu adevărat o reformă în sistemul de învăţământ.

În ceea ce priveşte finanţarea per elev, Liviu Marian Pop a meţionat că va produce o privatizare a învăţământului preuniversitar şi o inegalitate de şanse în rândul elevilor. “În sistemul de învăţământ preuniversitar de stat profesorii sunt limitaţi de legea salarizării unitare, în condiţiile în care în mediul privat se poate face o salarizare diferenţiată. Asta înseamnă că toţi profesorii buni vor trece în mediul privat, iar în ce priveşte egalitatea de şanse a elevilor, în special cei din mediul rural, va fi o discriminare crasă “ a declarat acesta.

El a mai ţinut să precizeze că în România este nevoie de o standardizare în ceea ce priveşte evaluarea elevilor atât din mediul rural cât şi din mediul urban, cu alte cuvinte nota 5 să fie la fel în oricare unitate de învăţământ, deoarece numai aşa se va putea măsura progresul şcolar şi performanţa şcolară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.