Fermierii păcăliţi de angajaţii primăriilor

Şi-au umflat sumele la bugetele locale pe spinarea contribuabilului. Este cazul a mai multor primării din judeţ, ai căror reprezentanţi au inventat perceperea de taxe fermierilor în schimbul eliberării unei adeverinţe din care să reiasă că sunt la zi cu dările către bugetul local.

Nu ne mai miră absolut nimic de ce se întâmplă în sistemul birocratic din România, ne întrebăm doar până unde se poate ajunge….
Pentru a mări bugetele locale, reprezentanţii de primării din judeţ au născocit fel de fel de taxe, pe care fermierul simplu să le achite în schimbul eliberării unei adeverinţe din care să rezulte că este la zi cu plata datoriilor către stat. Fermierul avea nevoie de acest document la dosarul pentru solicitarea primei de exploataţie la bovine aferentă anului 2010. Pe lângă faptul că trebuiau să umble după angajaţii primăriei din comună, care nu erau la serviciu, în programul stabilit, fermierii au fost nevoiţi să plătească şi o taxă inventată în valoare de 60 de lei, pentru simplu fapt că i se elibera un document din care reieşea că este un contribuabil corect. Mare i-a fost mirarea directorului APIA Satu Mare, Viorel Pintea când a aflat că fermierii au fost nevoiţi să dea bani angajaţilor primăriei pentru această adeverinţă. Drept urmare, acesta a hotărât ca în locul adeverinţei de la primărie, fermierul să ataşeze la dosar o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că este la zi cu plata taxelor locale şi de stat. Urmând ca angajaţii APIA să verifice dacă este sau nu adevărat. Fermierul este astfel scutit de drumurile bătute până la primărie, dar mai ales de banii daţi nejustificat pentru eliberarea acestei adeverinţe.

Directorul APIA Satu Mare Viorel Pintea a mai declarat că fermierii de bovine pot să îşi depună dosarele şi la centrele locale din judeţ. Deşi în urmă cu două săptămâni conducerea APIA anunţa că dosarele se pot depune doar la sediul central din municipiul Satu Mare, s-a revenit asupra acestui aspect, în aşa fel încât fermierii să fie scutiţi de drumurile până în Satu Mare.

În primele două săptămâni au fost depuse la APIA Satu Mare 500 de dosare pentru solicitarea primei de exploataţie la bovine, însumându-se până în prezent 5000 de animale. Peste 9000 de crescători de bovine pot să îşi depună dosarul pentru solicitarea plăţii la bovine până pe data de 30 octombrie. Beneficiarii primei de exploataţie sunt crescătorii de bovine care îndeplinesc următoarele condiţii:exploataţia să fie de minim 3 capete de bovine, vârsta bovinelor să fie de minim şase luni, exploataţia să fie înregistrată în Registrul naţional al Exploataţiilor şi beneficiarul să nu aibă datorii restante la bugetul de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.