Noi suntem cu guvernul, suntem cu România!

Dimineaţă, puţin după ora 10,30, la restaurantul “Paloma” a început – fără prea mare tam-tam – prima conferinţă judeţeană a UNPR cu scopul principal de a oficializa conducerea locală care, până acum, exista doar sub forma interimatului. La fel ca şi în alte ocazii similare din ţară, la conferinţa UNPR a venit tripleta conducătoare de bază de la nivel central – ministrul Apărării, Gabriel Oprea (preşedinte executiv ), fostul ministru al Muncii, Marian Sârbu (preşedinte -şi atât ) şi fostul ministru de externe Cristian Diaconescu (preşedinte de onoare). Lor li s-au adăugat deputaţii Valeriu Steriu şi Vasile Soporan (vicepreşedinţi). Cât despre practicanţii de UNPR din judeţ, printre cei mai cunoscuţi – cu excepţia juristei Anca Violeta Petran – s-au numărat Vasile Boudi (cândva fost preşedinte al fostei FC Olimpia) şi Alexandru Horvat, fostul lider al PDL din Odoreu. Apropo de Odoreu – printre cei prezenţi, strict la faza introductiv-protocolară, a fost remarcat şi primarul pesedist al comunei, Dumitru Pop (n-a făcut mulţi pureci prin zonă). Anca Violeta Petran, preşedintele (încă, pentru puţin timp) interimar al filialei judeţene a UNPR, ne-a declarat că sunt aproximativ 160 de participanţi în sala de la “Paloma”, deşi nu prea se vedeau a fi atâţia. Dar nu se face să contrazici o doamnă, nu ? În schimb, ne-am convins că participanţii provin de la 33 de organizaţii locale din judeţ (am văzut lista !).

Un ultim amănunt: nu a fost prezent nici un reprezentant de la vreun alt partid pentru a-şi transmite “mesajul” cuviincios şi protocolar care, de regulă, este inerent în cazul unor astfel de manifestări. Nici măcar PDL-ul, partenerul de coaliţie care rezistă la luptele politice din Parlament tocmai datorită grupului UNPR.

S-a interzis accesul presei la conferinţă

Spre surprinderea noastră, reprezentanţilor presei li s-a pus în vedere din capul locului că nu au voie să asiste la minunatele lucrări ale conferinţei judeţene UNPR. “Aveţi voie să faceţi fotografii când vin invitaţii de onoare şi pe durata intonării imnului României şi imnului partidului, după aceea o să vă rugăm să plecaţi, conferinţa de presă fiind programată pentru ora 12:30” – ne-au transmis (frumos, ce-i drept) Anca Petran şi Mihaela Sabo. Vrând-nevrând, am dat impresia că ne conformăm – am făcut pozele cu venirea VIP-urilor, strângerile de mâini aferente şi solemnitatea din momentul intonării imnului de stat. Apoi ne-am descurcat cumva şi am înregistrat pe reportofon luările de cuvânt şi comunicarea rezultatelor votului (unanimitate din partea delegaţilor – cu 101 voturi, toată echipa de conducere judeţeană propusă a fost votată disciplinat). Ulterior, preşedintele ales Anca Petran a confirmat numărul de voturi.

Astfel, echipa de conducere – comunicată promt după conferinţă – este următoarea: Anca Violeta Petran (preşedinte), Alexandru Horvat (prim vicepreşedinte), Nicolae Covaciu (secrtetar-trezorier) şi vicepreşedinţii: Felicia Chiriac, Viorica Maria Silaghi, Mihaela Sabo, Florin Plosca, Dumitru Torz, Anca Erdei, Sorin Marius Boboşan, Gheorghe Moiş, Vasile Boudi (trecut pe listă în locul lui Lazăr Joldoş, care a fost tăiat de pe listă). Membri în Biroul Permanent Satu Mare: Constantin Ştefan Mateş, Cristian Zdroba, Ioan Damian, Livia Anderco, Bogdan Iurişnit, Sanda Mirela Pop, Danosia Maria Buzilă, Ionel Gat, Valer Rus, Vasile Pop, Volunia Stan, Ciprian Glodean, Margareta Marian, Vasile Ciuta.

Marian Sârbu: “E bine că s-a-ntors Legea pensiilor la Parlament !”

După ce toată conferinţa judeţeană s-a desfăşurat frumos, fără incidente, contre şi impoliteţuri, ziariştii prezenţi (nu prea mulţi) au fost invitaţi la conferinţa de presă cu VIP-urile partidului, tot în prezenţa delegaţilor la conferinţa judeţeană. Întrebat de Sătmăreanul care este opinia sa – ca fost ministru al Muncii – referitoare la întoarcerea Legii pensiilor în Parlament de către preşedintele Băsescu, Marian Sârbu a spus, în esenţă, că: “E bine că s-a-ntors legea înapoi ! Cât despre motivaţia întoarcerii, cea cu referire la articolul 53 în care se stipulează vârsta de pensionare, vreau să vă spun că se poate verifica încă în raportul comisiei parlamentare că, împreună cu deputata Eugenia Barna, eu am propus ca vârsta de pensionare pentru femei să fie – la nivelul anului 2030 ! – de 63 de ani şi nu de 65 de ani ! Strict sub raport de oportunitate, mi se pare corectă decizia preşedintelui de a o retrimite în Parlament pentru că ea validează, într-un fel, poziţia pe care a avut-o partidul nostru.” În continuare, Marian Sârbu a explicat că o nouă rediscutare a Legii pensiilor în Parlament oferă oportunitatea aducerii de amendamente care să fie benefice pentru pensionari şi “mai ales să ofere o garanţie pe termen lung pentru ca pensiile să se poată plăti de către stat”.

Cristian Diaconescu, despre “primitivismul” plângerilor penale cu substrat politic

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a “pasat” diplomatic – cum altfel, doar chiar are stofă şi se pricepe la asta ! – răspunsul la o întrebarea pusă de Sătmăreanul prin care i se solicita opinia în legătură cu activitatea externă mai intensă a Elenei Udrea, ministrul Turismului, prin comparaţie cu aceea a Ministerului de Externe. După ce a început prin a spune că “este bine că şi alte structuri încearcă să facă o campanie externă pozitivă pentru România”, Cristian Diaconescu a precizat că ” o imagine pozitivă se construieşte greu şi în timp, dar este extrem de dificil să creezi aşa ceva dincolo de partea propagandă propriu-zisă pentru că imaginea o fac şi cei aproximativ 4 milioane de români care sunt în străinătate la muncă şi locuiesc în alte ţări din Europa. Problema foarte serioasă care se pune, inclusiv cu implicaţii pe plan extren, este aceea că noi nu ne recunoaştem şi nu ne promovîm valorile aici în ţară, în interior – atunci ce promovare li se mai poate face în exterior ? De fapt, imaginea externă a unei ţări se creează începând de la nivel individual, de la fiecare cetăţean român plecat în străinătate şi de relaţia pe care o are fiecare cu statul-gazdă”.

Când a venit vorba despre eterna discuţie cu fraudarea sau nefraudarea votului de către Roberta Anastase la Legea pensiilor şi după ce deputatul Valeriu Steriu şi ministrul Gabriel Oprea au susţinut ferm că totul a fost perfect valabil şi nu a fost vorba de nici o fraudă, acelaşi Cristian Diaconescu a mai punctat încă o dată: “În orice caz, apelarea insistentă la Parchet, la plângeri penale, la Curtea Constituţională arată o minimă capacitate a instituţiilor alese ale statului român de a-şi gestiona propriile probleme. A apărut, la un moment dat, o competiţie în depunerea de sesizări penale şi apelarea la Procuratură pentru a rezolva, până la urmă, probleme politice şi de atitudine politică mi se pare un semnal clar de primitivism !” La asta, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a completat: “Oamenii te votează să mergi în Parlament să te baţi pentru ei, să fii acolo, nu să dai bir cu fugiţii ! Câştigi, pierzi – trebuie să fii acolo ! Dar alţii au plecat de la vot şi apoi au recurs la tot felul de plângeri.”

În finalul conferinţei de presă, liderii UNPR au precizat răspicat că nu votează nici o moţiune împotriva Guvernului Boc, nu votează pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, încheind astfel: “Noi suntem cu guvernul, suntem cu România!” (Gabriel Oprea).
După încheierea tuturor părţilor oficiale descrise succint mai sus, toată lumea prezentă a a mai adăstat la o cafea şi la preparate din bufetul sudez pregătit de personalul restaurantului “Paloma”.

Dorin Prunilă

2 Comentarii la "Noi suntem cu guvernul, suntem cu România!"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.