Intervenţiile pentru poliţiştii cu credite la bănci, cam discriminatorii

Nici nu s-a uscat bunătate de cerneală pe actul prin care a fost investit – pe data de 27 septembrie a.c. – în postura de ditamai şf al Ministerului Administraţiei şi Internelor că pedelistul Traian Igaş încearcă să se pună bine cu o parte din subordonaţi şi să-şi facă o imagine de om cu idei numa’ bun de pus fulgerător în practică. Şi a început cu grija pentru poliţiştii care au credite la bănci şi au probleme cu plata ratelor după ce guvernanţii i-au jupuit de 25% din leafă.

Comunicat ministerial pompieristic şi mincinos

În 5 octombrie, Ministerul de Interne emitea o zicere oficială precum că:
„La propunerea inspectorului general al Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Petre Tobă, ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, a dispus astăzi, 05.10.2010, întreprinderea unor demersuri urgente care să vină în sprijinul poliţiştilor ce au contractat împrumuturi bancare.
În acest sens, şefii inspectoratelor judeţene de poliţie vor lua legătura cu reprezentanţii filialelor bancare, pentru a identifica soluţii referitoare la reevaluarea costurilor totale ale creditelor, amânarea sau reducerea frecvenţei plăţilor (rate şi dobânzi aferente creditului), ori reeşalonarea sau refinanţarea creditelor în raport cu veniturile actuale ale poliţiştilor şi în concordanţă cu reglementările interne ale băncilor.
Rezultatele acestor negocieri vor fi transmise Inspectoratului General al Poliţiei Române până vineri, 08.10.2010.”
Mândră corabie (Inspectoratul General al Poliţiei), meşter-mincinos cârmaciul (şeful ăl mare al poliţiştilor) ! Nu de alta, dar ideea cu discuţia instituţională cu băncile a fost lansată în urmă cu mai multe săptămâni de sindicatul poliţiştilor (SNPPC), când încă se mai stătea la masa negocierilor cu „buldogul” Vasile Blaga. Petre Tobă a preluat iniţiativa, a şoptit-o ministrului Igaş şi se împăunează cu asta.

La Satu Mare, ordinul s-a executat, dar…

Dat fiind faptul că mâine trebuie musai raportat că executarea ordinului de discutat cu băncile s-a bifat, evident că şi şeful IPJ Satu Mare – dr. Constantin Ioan Taloş – a contactat conducerile băncilor la care au contractat credite majoritatea poliţiştilor sătmăreni. Potrivit celor comunicate de subcomisarul Camelia Borz – purtător de cuvânt al IPJ Satu Mare -, „inspectorul şef Taloş a discutat într-adevăr cu băncile, dar lucrurile nu sunt chiar simple. Trebuie analizat fiecare dosar de credit în parte deoarece fiecare poliţist a încheiat un contract de credit cu clauze precise. Răspunsul pe care l-a primit este că se caută soluţii viabile şi toţi sperăm să fie bine până la urmă”. Altfel spus, rezultatul demersurilor impuse de ministru sunt cel puţin incerte.

Discriminare pe faţă

Ministerul pe care îl conduce acum Traian Igaş este, după cum îi sună şi denumirea, al Administraţiei şi Internelor. Trâmbiţata „intervenţie” la bănci îi vizează doar pe poliţişti. Nu şi pe jandarmi sau pompieri. Şi nici o vorbă pentru eventuale „intervenţii” în favoarea celorlalţi funcţionari publici din administraţie, că doar şi ei au credite şi au rămas fără 25% din salariu, nu ?
Toată tărăşenia asta are toate ingredinetele unei „fumigene”. Că doar băncile – care oricum fac ce le taie capul, nu altceva – n-or să fie pălite brusc de mila celor care au probleme cu plata ratelor la creditele luate. Şi nici nu vor crea un improbabil precedent cu „rezolvarea” situaţiei poliţiştilor, că le sare restul lumii în cap. Q.e.d.

Dorin Prunilă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.