Aveţi curajul să mergeţi să vedeţi “PLAYLIST” la teatru ?

Rareori avem curajul (sau inconştienţa ?) să ne confruntăm cu situaţii care ne pot re-aminti, într-un fel, cine suntem cu adevărat. Nu cei care în pozăm sau bravăm sau dupa cum ne facem un anumit tip de “imagine”- ci atît de adevăraţi încât poate să doară. Pe de altă parte, nu ne putem falsifica existenţa fără a rămâne nepedepsiţi. Avem nevoie de eliberare interioară şi o piesă de teatru realmente cutremurătoare poate fi “reţeta” valabilă.

Ocazia ideală este oferită de Teatrul de Nord Satu Mare care, în parteneriat cu Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Vlad Mugur” al UBB Cluj – prin Programul “Dramaturgia Cotidianului” – prezintă duminică 10 octombrie 2010, ora 19.00, premiera spectacolului Playlist de C.C. Buricea-Mlinarcic, în regia lui Ovidiu Caiţa. În „Playlist”, Buricea-Mlinarcic descrie drama unei familii mixte forţată să se adapteze unui regim opresiv.
În distribuţie: Lörincz Ágnes, Radu Botar, Diana Turtureanu, Ciprian Vultur, Dorin Ceoarec, Mihai Dămăcuş, Camelia Rus, Renata Heidel, Alina Negrău, Tibor Szekély, Stelian Roşian (coregrafia fiind semnată de Gabriela Tănase, cu producţia video a lui Mihai Dămăcuş).

În revista “Art Act Magazine”, despre piesa “PLAYLIST” şi actorii ei se scrie: “Această piesă a fost scrisă în vara lui 2008, cu visul de a fi reprezentată în 2009, atunci când, dac-am fi fost o naţie zdravănă, de cetăţeni, ar fi trebuit să sărbătorim douăzeci de ani de frământată libertate. N-a fost să fie aşa, dar nici nu-i vreme acum de regrete. Cărţile şi piesele au viaţa lor personală, ca noi toţi. Numai că piesele nu există, de fapt, decât atunci când sunt pe scenă. Scena sătmăreană pare, din perspectiva timpului, legată cu fire nevăzute, dar puternice, de viaţa acestui autor: două traduceri ale sale au văzut aici lumina rampei, Sinucigaşul lui Nikolai Erdman şi Ecaterina Ivanova lui Leonid Andreev. Nu mai puţin de şase foşti studenţi ai facultăţii clujene de teatru sunt implicaţi în premiera Playlist… E ceva în stele care îl trage pe autor spre nord… Deci, cu gratitudine faţă de toţi cei care-au pus umărul, spre Nord!” (Miruna Runcan).

Şi: “Cristian Buricea-Mlinarcic este tipul de dramaturg-filtru, care face inhalaţii cu realitatea aburită pe care o trăim… Dramaturgia lui Buricea-Mlinarcic ia pulsul cotidianului, e o sinteză a zilei inteligent conceptualizate.„Schimbarea la faţă a României” e sloganul care condensează perfect răsturnările de comportament din Playlist, negarea unui trecut şi duşul prezentului care pare să spele toate amprentele securiste” (Mihaela Michailov).

Cu prilejul premierei va fi lansat, la ora 16.00, la Centrul Multicultural Poesis, volumul de dramaturgie C.C. Buricea-Mlinarcic, Teatru. Trilogia Omar, Editura Limes, Cluj, 2010.

Dramaturgul şi teatrologul clujean Constantin Cristian (C.C.) Buricea Mlinarcic, profesor al Facultăţii de Teatru şi Televiziune al Universităţii “Babeş-Bolyai”, s-a stins din viaţă în noaptea de 4/5 noiembrie 2009, în urma unui stop cardiac.Profesor şi pedagog realmente de excepţie, Buricea-Mlinarcic a lăsat în urma sa zeci de studenţi, actuali dramaturgi şi oameni de teatru, pe care i-a inspirat.

calendar spectacole:
Duminică 10 octombrie, ora 19.00 – premieră, abonament „Ştefan Mareş”
Luni 11 octombrie, ora 18.00, abonament „I. Slavici”
Marţi 12 octombrie, ora 18.00, abonament „D-na. Stanca”
Miercuri 13 octombrie, ora 18.00, abonament „Ghe. D

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.