2011, concedieri masive sau un nou val de reduceri salariale

În scrisoarea adresată FMI guvernul prezintă posibila evoluţie a principalilor indicatori macroeconomici pe anul 2011 şi previziunile pe 2012 si 2013. Potrivit acestei scrisori cheltuielile de personal vor scădea cu 4 % deci creşterile salariale promise bugetarilor ramân la stadiul de promisiuni, înca o dovadă că guvernanţii nostri una zic şi alta fac în realitate.

Bugetarii care vor scapa de concedierile deja anunţate, se vor putea bucura de o creştere salarială abia în 2012, an în care, coincidenţă sau nu, vor avea loc alegeri. Potrivit documentului semnat de Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomiţeanu sumele destinate cheltuielilor de personal vor scădea anul viitor, şi abia peste doi ani ar putea înregistra o usoară creştere, aceasta fiind printre puţinele cifre apropiate de realitate privind evoluţia bugetară din a doua jumatate a anului.

Ţinta asumată de guvern este renunţarea la 74.000 de angajaţi din sistemul public, anul următor, înca 15.000 de persoane ar urma să rămâna fără loc de muncă. Dacă în 2011 vor fi daţi afară de cinci ori mai puţini bugetari decât în acest an (1.1%), costurile vor fi reduse cu încă aproape 2 miliarde de lei. Acest lucru înseamna fie că veniturile vor scădea, fie că valul concedierilor ar putea continua peste limita stabilită cu FMI.

Potrivit strategiei fiscal bugetare pentru următorii trei ani, guvernanţii au trecut în dreptul lui 2011 o creştere generală a salariilor cu 5,9%, care nu are cum să fie realizată în sectorul public în condiţiile reducerii drastice a fondurilor. Acest salt al veniturilor nu este susţinut chiar de cifrele prezentate de guvern, pentru că nu sunt resurse suficiente chiar în condiţiile avansării unor previziuni economice mai mult decât optimiste. În 2011 economia ar trebui să crească cu 1,5%, ceea ce s-ar traduce într-o majorare a PIB de la 511,582 miliarde de lei la 544,426 miliarde de lei. Un an mai târziu, ar trebui să se înregistreze o noua majorare a PIB, de 3,9%, până la 599,060 miliarde de lei. „Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în PIB, este de 7,4% în 2011 şi respectiv 7% în anul 2012, niveluri considerate obligatorii pentru anii respectivi”, se arată în strategia elaborată de Finanţe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.