Sătmăreanul Alexandru Olar îşi extinde afacerile în Brazilia

Se pare că actuala criză financiară care i-a băgat în ceaţă pe guvernanţi şi pe mulţi oameni de afaceri poate fi, în acelaşi timp, o verificare „la sânge” a calităţilor practice ale unor întreprinzători. Poate fi, într-adevăr, mult mai uşor să restrângi activitatea firmei tale, să disponibilizezi oameni şi să te plângi oricui are timp şi chef să te asculte cât de aiurea merg afacerile. Să cauţi cu încrâncenare soluţii concrete şi să ai curajul să le pui în plicare este mult mai greu. Omul de afaceri sătmărean Alexandru Olar – patronul firmei BOWLYG S&B FUNCTION SRL, care produce în principal uniforme de toate tipurile şi echipamente de protecţie – nu s-a dat bătut şi a căutat şi identificat soluţii nu doar pentru supravieţuire, ci chiar pentru o extindere a activităţilor sale. După ce a făcut parte, în urma unei selecţii, din delegaţia economică a României (alcătuită din doar 12 firme) care a participat la Expoziţia Mondială de la Shanghai (China), la mijlocul lunii septembrie Alexandru Olar s-a dus tocmai în Brazilia pentru a-şi promova o invenţie unică pe plan mondial: digul modular portabil. Deşi, iniţial, a fost conceput în principal pentru o lupta eficientă împotriva inundaţiilor, în Brazilia – la Rio de Janeiro, nu oriunde ! -, acest dig a fost prezentat de Alexandru Olar pentru că poate fi folosit foarte bine şi în cazul activităţilor de foraj petrolier la mare adâncime. Mai exact, atunci când ţiţeiul după care s-a forat ţâşneşte cu putere din măruintaiele pământului, digurile modulare amplase în jurul schelei de foraj împiedică împrăştierea necontrolată a acestuia. „Mai mult chiar, acolo în Brazilia am demonstrat inclusiv faptul că acest dig poate fi utilizat şi în largul mării pentru împiedicarea extinderilor unor deversări accidentale de ţiţei precum au fost cele petrecute recent în Golful Mexic, cu consecinţele ecologice şi economice catastrofale care se cunosc”, a declarat Alexandru Olar pentru Sătmăreanul.

Totuşi, ce are deosebit digul lui Alexandru Olar ?

Digul modular portabil inventat de patronul sătmărean Alexandru Olar (înregistrat la OSIM prin hotărârea nr. 4/7/30.06.2010, invenţie publicată în Monitorul Oficial nr. 851/12.12.2007) este impermeabil, cu înveliş de protecţie alcătută din materiale anti-glonţ şi ignifuge, oricând reutilizabil şi care poate fi umplut direct cu apa din inundaţii sau din cisterne. Poate fi folosit la lucrările de intervenţie rapidă pentru supraînălţarea digurilor şi prevenirea deversării apelor peste coronamentul digurilor de apărare împotriva inundaţiilor, la limitarea suprafeţelor inundate în zona breşelor, la realizarea de bazine şi rezervoare în scop civil sau industrial. Practic, prin ataşarea succesivă de astfel de module, un dig lung de 100 de metri şi aproape un metru înălţime poate fi făcut în numai oră, fiind nevoie doar de 4 persoane pentru această operaţiune ! Pe lângă rapiditatea intervenţiilor în cazul folosirii acestor diguri modulare portabile – adică se câştigă timp, factor esenţial în cazul inundaţiilor ! -, această invenţie a sătmăreanului Alexandru Olar elimină în cvasi-totalitate consumul de utilaje, mijloace de transport şi considerabila forţă de muncă necesară în cazul folosirii metodelor calsice (umplerea sacilor cu nisip, de exemplu). Revoltător este faptul că, în timpul inundaţiilor din Moldova, oferta umanitară a sătmăreanului de sprijinire a intervenţiilor necesare a fost pur şi simplu ignorată de autorităţi…

Piaţă de producţie şi desfacere în Brazilia

Conform celor relatate de patronul Alexandru Olar, prezenţa sa la expoziţia internaţională de la Rio de Janeiro nu rămâne fără urmări. Adică nu s-a dus până acolo doar ca să aibă de unde veni înapoi. „După ce au constatat direct cât de eficient poate fi acest dig modular, mai mulţi oameni de afaceri brazilieni mi-au făcut diferite oferte. Trebuie să precizez că în Brazilia criza a fost depăşită, deci mediul de afaceri este unul propice pentru orice investitor. Aşa că, după ce am analizat ofertele, am selectat una dintre ele şi urmează să mă asociez cu un important om de afaceri brazilian pentru producerea în Brazilia a acestor diguri modulare. Voi pleca în curând înapoi, împreună cu o echipă de la firma pe care o conduc – oamenii mei vor rămâne cel puţin 6 luni în Brazilia pentru a-i instrui pe localnici în procesul tehnologic necesar scoaterii pe piaţa sud-americană a acestei invenţii la a cărei perfecţionare am muncit câţiva ani buni”, afirmă Alexandru Olar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.