Festivalul pălincii – prima zi (cam timidă)

După un promo de zile mari în presa locală, te-ai fi aşteptat să fie prezentă mai multă lume la manifestările organizate cu ocazia “Festivalului pălincii” (care are ambiţia de a fi cel mai amplu eveniment de profil din România – ceea ce s-ar putea să reuşească, în ciuda temperaturii cam scăzute înregistrate în ultimele zile). Şaptezeci de producători din judeţ s-au înscris în concurs cu 110 mostre de pălincă, la aceştia adăugându-se alţi aproximativ 30 de producători din ţară.

Cu această ocazie, în judeţul Satu Mare va fi înfiinţat Ordinul Cavalerilor Pălincii. Ritualul de “întemeiere” a ordinului – adică de numire a primilor “cavaleri” s-a desfăşurat azi dimineaţă pe la ora 10,30, în parcul din faţa bisericii Calvaria, la ceremonialul imitat după omologii “cavaleri” din Ungaria fii prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, numeroşi invitaţi din ţară şi din străinătate şi destul de mulţi curioşi.

După asta, marea majoritate a celor prezenţi s-au mutat în Grădina Romei (sau “Kossuth kert”, dacă vreţi) unde deja totul era pregătit pentru tura a doua de deschidere festivă, inclusiv destul de mulţi producători de pălincă. Iniţial, în Grădina Romei au fost mai multe oficialităţi decât public sătmărean, dar mai apoi a început o afluenţă – cam timidă, totuşi – de vizitatori amatori de pălinci, fripturi, dulciuri sau produse meşteşugăreşti. Cel mai “în formă” personaj era, în jurul orei 13, primarul comunei Crucişor – Florin Andreica -, acesta făcând repetate (şi reuşite, culmea !) demonstraţii de băut pălincă fără a se ajuta de mâini şi cu păhăraşul plin pus iniţial direct pe asfalt. În rest au putut fi constatate obişnuitele faze pe care le putem vedea la orice manifestare tip chermeză: mici sfârîind, degustători de pălinci, oficialităţi discrete şi politicoase făcând schimb de amabilităţi chiar dacă în particular nu se suportă, lume curioasă şi – după cum ne-au declarat câţiva producători care participau la expoziţia cu vânzare – “cu portofel cam subţirel, din păcate”. Oricum, fotografiile sunt muuult mai grăitoare decât o relatare jurnalistică, astfel că vă rugăm să le vizionaţi !

Ziua de sîmbătă este dedicată în întregime muzicii populare – după cum era şi firesc, într-o asemenea ambianţă a pălincii -, pe scena din Grădina Romei urmând să evolueze ansambluri de muzică populară. De la ora 13.00, pe scenă va urca interpretul Ghiţă Blidar, iar de la ora 14.45 îi va lua locul interpretul Nicolae Sabău. Programul va fi încheiat de Ansamblul folcloric naţional Transilvania Baia Mare.Duminică, programul folcloric va începe la ora 12.30 şi se va încheia la ora 16.30, cu recitalul interpretei Sava Negrean Brudaşcu.

Festivalul este finanţat prin intermediul unui proiect de aproximativ 200.000 de euro implementat de Consiliul Judeţean prin Programul Operaţional Regional, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Vestea bună de tot este că festivalul de la Satu Mare va avea loc doi ani la rând, în 2010, respectiv în 2011, acesta având ca scop principal dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului sătmărean. Să sperăm că, în timp, se vor vedea realmente rezultatele pentru care organizatorii s-au zbătut atâta – că potenţial turistic există, doar turiştii cam lipsesc…

2 Comentarii la "Festivalul pălincii – prima zi (cam timidă)"

  1. Pingback: Holnapi hirek: Obama nem jön a Pálinkafesztiválra | Szatmári Srácok

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.