APIA nu mai face concesii fermierilor

Începând de astăzi şi până pe 30 octombrie se pot depune cererile pentru prima de exploataţie la crescătorii de bovine.

Cererile se pot depune doar la APIA Satu Mare şi nu la centrele locale din judeţ, a anunţat directorul APIA Satu Mare Viorel Pintea. Acesta a ţinut să menţioneze că dosarul fermierului trebuie să fie complet, altfel nu va fi primit, iar in cadrul insituţiei nu se pot face nici măcar copii xerox.

„După 5 ani de lucru cu fermierii vrem să implementăm o nouă ordine” a declarat directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Viorel Pintea, într-o conferinţă de presă. Decizia vine în urma zecilor de procese în instanţă pe care instituţia le are cu diferiţi fermieri din judeţ.

Hotărât directorul APIA a declarat că nu va mai face nici o concesie faţă de nici un fermier, şi va accepta doar dosarele care sunt complete, pentru a evita problemele create. Nici măcar copii xerox nu se mai pot face în cadrul instituţiei. Dosarele pentru prima de exploataţie la crescătorii de bovine se pot depunde doar la APIA Satu Mare începând de astăzi şi până pe 30 octombrie, cu specificaţia că în ultima zi, angajaţii APIA nu vor rămâne peste program, oricât de mulţi fermieri vor dori să îşi depună cererile.

Beneficiarii primei de exploataţie sunt crescătorii de bovine care îndeplinesc următoarele condiţii: exploataţia să fie de minim 3 capete de bovine, vârsta bovinelor să fie de minim şase luni, exploataţia să fie înregistrată în Registrul naţional al Exploataţiilor şi beneficiarul să nu aibă datorii restante la bugetul de stat. Pentru a beneficia de prima de exploataţie, fermierul trebuie să depună pe lângă cerere alte acte adiţionale, iar dosarul plic trebuie să conţină toate documentele prevăzute, altfel nu va fi acceptat.

În ceea ce priveşte anul agricol 2010, directorul APIA Satu Mare, Viorel Pintea a declarat că este unul dintre cei mai grei ani din ultimii 50 de ani. La ora actuală culturile agricole nu se pot recolta, dar nici înfiinţa, deoarece pe terenuri bălteşte apa şi nu se poate intra.

2 Comentarii la "APIA nu mai face concesii fermierilor"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.