„La fiecare persoană există un potenţial de evaziune fiscală !”

Afirmaţia tranşantă din titlu a fost făcută azi de comisarul şef al Gărzii Financiare Satu Mare, Ioan Şipoş, în deschiderea şedinţei Colegiului Prefectural (adică în prezenţa prefectului Radu Octavian Giurcă şi a şefilor de la toate instituţiile deconcentrate strânşi în sala mică a Prefecturii). Nimeni dintre cei prezenţi nu a ripostat şi nu i-a cerut şefului Gărzii Financiare sătmărene să-şi nuanţeze poziţia. Nici Ioan Şipoş nu a precizat dacă se include cumva şi pe sine la capitolul potenţialităţii de evaziune fiscală, tot aşa cum nu a făcut nici cea mai mică aluzie la potenţialul de eventuală … coruptibilitate a comisarilor Gărzii Financiare obligaţi de scamatoriile legislative guvernamentale să dea piept cu mici şi mari evazionişti în timp ce lefurile le-au fost tăiate nemilos cu 25%. Oricum, raportul prezentat de comisarul şef Ioan Şipoş a suscitat, după cum era şi firesc, atenţia maximă a audienţei. Şi toată lumea a putut auzi lucruri extrem de interesante.

Un comisar primea 85% din amenzi

Comisarul şef Ioan Şipoş şi-a început expunerea făcând un scurt istoric al existenţei Gărzii Financiare „care are o vechime de aproximativ 100 de ani ca şi corp de control şi avea de la bun început cam aceleaşi atribuţii principale ca şi în prezent”. Condiţiile de angajare în Garda Financiară existentă în perioada interbelică erau ciudate prin comparaţie cu vremurile de azi, existând inclusiv obligativitatea pentru un viitor comisar de a nu fi căsătorit şi de a locui în cazarmă. „Şi mai era ceva interesant atunci, ceva ce mi-aş dori şi eu şi colegii mei: pe atunci un comisar primea, conform legii, 85% din cuantumul amenzilor pe care le aplica pentru neregulile de ordin fiscal depistate”, a povestit Ioan Şipoş. După cel de-al doilea război mondial, în anul 1948 Garda Financiară a fost desfiinţată de comunişti şi înlocuită cu Miliţia Economică. Abia în martie 1990, prin legea 30/1990, această instituţie a fost reînfiinţată (iar Ioan Şipoş era tânăr comisar de prin iulie 1990).

Mai multă hârţogărie decât pe vremea lui Ceauşescu

Prezentând activitatea Gărzii Financiare din ultimii ani, comisarul şef Ioan Şipoş a punctat faptul că această instituţie nu este subordonată nimănui pe plan local, având de dat socoteală numai celor de la Bucureşti. În prezent, în structura GF sunt cuprinse 24 de persoane (printre care 17 comisari activi şi alţi 3 comisari cu funcţii de conducere, celelalte 4 persoane asigurând serviciile TESA). „Cu doar 17 oameni e mai greu să combaţi evaziunea fiscală la aproximativ 20.000 de agenţie economici, câţi sunt actualmente în judeţul Satu Mare. E adevărat că mai există şi controalele de la Finanţe, dar numai noi putem face controale inopinat, atunci când evazionistul nu se aşteaptă, ceea ce ne conferă un avantaj în lupta continuă pe care o avem cu evaziunea fiscală. De exemplu, chiar azi avem o acţiune împreună cu cei de la Serviciul de Investigare a Fradelor de la IPJ Satu Mare, ei mi-au cerut doi comisari şi au plecat într-un loc pe care nici măcar eu nu-l ştiu încă”, a relatat şeful Gărzii Financiare Satu Mare. Apoi a continuat: „După cum vedeţi, graficele cu realizările noastre sunt sinusoidale şi nu liniare pentru că nu ai cum să-i planifici pe evazionişti. Iar dacă nu ne lăudăm cu realizări mari, din punctul de vedere al celor de la Bucureşti înseamnă că nu am făcut mare lucru, chiar dacă aproape zilnic ni se cer tot felul de rapoarte şi statistici mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. Şi îmi este foarte clar că ăia care tot cer tot timpul to felul de hârtii sunt tocmai cei care trebuie să justifice cumva de ce stau pe-acolo prin birouri”.

Evaziune de peste 100 de miliarde la o firmă din Satu Mare

La această şedinţă, comisarul şef Ioan Şipoş a scos în evidenţă de mai multe ori dificultatea unei lupte eficiente cu evaziunea fiscală: „Trebuie ştiut că şi evazioniştii au angajaţi specialişti buni în inginerii financiare, specialişti care „se bat” cu ai noştri, e o luptă cruntă între mai multe minţi. Şi în ultimii ani cea mai folosită metodă este cesionarea (vânzarea – n.r.) firmelor către aşa-numiţii boschetari pentru a se scăpa de plata datoriilor la stat. Chiar în următoarele zile vom finaliza o anchetă referitoare la o firmă cu sediul în Satu Mare care a făcut afaceri cu recuperări de TVA prin Bulgaria, anchetă în care s-au implicat şi cei de la Bucureşti. Imaginaţi-vă că la această firmă facturile erau declarate de contabilă prin telefon ! În acest caz este vorba de o evaziune de peste 100 de miliarde. N-am să spun acum numele firmei, poate îl veţi afla peste câteva zile, când se va finaliza acţiunea noastră”.

După încheierea şedinţei, comisarul Ioan Şipoş a confirmat pentru Sătmăreanul faptul că este vorba de firma SC Tibanca Prier SRL Satu Mare: „Văd că deja ştiţi, se pare că aveţi surse foarte bune !” În zilele următoare, Sătmăreanul va publica ancheta proprie – cu nume, sume, dume şi daune – referitoare la comiterea acestei mari evaziuni fiscale pornind de la Satu Mare, cu ramificaţii în Oradea, Piteşti, Bucureşti, Giurgiu, precum şi în Ungaria, Slovacia şi Bulgaria. În cea mai mare parte, informaţiile au fost obţinute atât „pe surse”, cât şi din observaţii şi constatări directe.

Importanţa extraordinară a banalului bon fiscal

În legătură cu fenomenul mai amplu al evaziunii fiscale, comisarul şef al Gărzii Financiare Satu Mare a mai precizat un lucru extrem de important: „Evaziunea fiscală poate duce la colapsul unui întreg stat. Dacă toţi oamenii, consumatori şi clienţi, ar face minimul gest de a solicita întotdeauna bonul fiscal de la toţi agenţii economici, vă asigur că evaziunea fiscală ar fi mult diminuată. Trebuie să vă spun că rar şi accidental ar trebui să NU primim bon fiscal de fiecare dată când cumpărăm ceva, nu cum se întâmplă în prezent când mai degrabă nu ni se eliberează atât de banalul – dar extrem de importantul ! – bon fiscal. Dacă, prin absurd şi pur teoretic, nu s-ar face absolut deloc evaziune fiscală în România timp de o singură lună, nu am mai fi avut acum probleme cu salariile bugetarilor şi cu cheltuielile publice ! Deci puteţi să vă daţi seama de periculozitatea şi gravitatea evaziunii fiscale !”

Dorin Prunilă

Un Comentariu la "„La fiecare persoană există un potenţial de evaziune fiscală !”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.