Reduceri de până la 90% la unele taxe notariale

Atunci când avem nevoie de autentificarea unui act, musai să ne ducem la notar. De regulă, prima întrebare care ne vine în minte într-o astfel de situaţie este “cât o fi costând autentificarea aia, că ştiu că la notar trebuie întotdeauna să dai o căruţă şi jumătate de bani ?!” Ei bine, o surpriză destul de plăcută referitoare la taxele notariale vine tocmai din partea acestora. Pentru că, recent, aceştia îi propun Ministrului Justiţiei o scădere a onorariilor pentru serviciile notariale pentru procedurile succesorale, autentificarea actelor de garanţie mobiliară sau imobiliară sau a actelor privind creditarea bancară.

Restricţii informaţionale oficiale

Deşi am încercat să aflăm de la notari din Satu Mare cam ce e cu binevenita propunere, toţi ne-au trimis la Camera Notarilor Satu Mare. Ne-am dus. Reprezentanţi ai Camerei Notarilor au zis că nu au voie (!?) să dea relaţii presei, singura persoană de pe mapamond care are acest drept fiind doar purtătorul de cuvânt al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România. Distinsa persoană cărătoare de vorbe din partea notarilor e în Bucureşti. Punct. Prin urmare, ne vom informa cititorii doar din comunicatul de presă emis de UNNPR (ceea ce nu e deloc puţin, dar parcă am fi vrut să putem şi noi comunica mai multe despre situaţia concretă din judeţul Satu Mare, nu doar la nivel general).

Exemple concrete de reduceri

Potrivit unui comunicat de presă al UNNPR, notarii publici propun Ministrului Justiţiei reducerea considerabilă a onorariilor pentru serviciile notariale cu impact direct asupra populaţiei: vânzări, ipoteci, moşteniri etc.

Astfel, micşorarea onorariului notarial pentru autentificarea actelor de garanţie mobiliară sau imobiliară în cadrul programelor sociale adoptate de statul român (cum este, de exemplu, programul “Prima Casă”) atinge limite semnificative.

De exemplu: la o creanţă de 400.000 lei, onorariul notarial va scadea, în baza propunerilor UNNPR, de la 1.775 lei la 500 lei. Scăderi semnificative se vor înregistra şi la autentificarea celorlalte acte de garanţie, acestea atingând limita de 35%. Prin urmare, onorariul pentru autentificarea unui contract de ipotecă la un împrumut în valoare de 100.000 lei va fi de 575 lei faţă de 875 lei cât este în prezent.

Mai mult, pentru autentificarea oricăror alte acte privind creditarea bancară, dacă împrumutul a fost acordat şi ipoteca instituită – cum ar fi, de exemplu, o refinanţare -, onorariul propus pentru serviciul notarial este de doar 100 lei, măsura ce avantajează direct cetăţenii afectaţi de modificarea condiţiilor de creditare şi nevoiţi să încheie acte adiţionale de renegociere a creditelor deja contractate.

Pentru înstrăinări imobiliare s-au propus reduceri ale onorariilor de peste 12%, iar pentru actele de partaj, având drept obiect bunuri mobile sau imobile, reducerile sunt de peste 40%, ajungând chiar până la 90%. Astfel, la un act de partaj privind un bun imobil cu o valoare declarată de 40.000 lei, onorariul notarial scade de la 806 lei la 421 lei. De asemenea, pentru procedurile succesorale reducerile propuse sunt în medie de 10%.

S-a propus, totodată, Ministrului Justiţiei – pentru a veni în sprijinul persoanelor care cumpără apartamente prin intermediul ANL sau care beneficiază de orice alte programe sociale – ca onorariul să se calculeze la valoarea bunului stabilit de statul român prin acte normative şi nu prin raportare la expertizele notariale.

După aprobarea de către Ministrul Justiţiei a onorariilor propuse de Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, ordinul ministerial urmează să fie publicat în Monitorul Oficial şi abia atunci vor intra în vigoare taxele reduse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.