Condiţii restrictive pentru ajutoarele de încălzire

Vine iarna la un moment dat, aşa că mult-hulitul guvern a moşmondit ieri o ordonanţă de urgenţă ca să pună condiţii de obţinere a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei.Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă nr. 86/2010 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice.

La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, după caz, al persoanei singure, se iau în calcul toate veniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent şi alte creanţe legale, cu excepţia burselor de studiu şi a burselor sociale, precum şi a sprijinului financiar prevăzut de HG nr. 1488/2004.

Baiul este că, dacă familia sau persoana singură are în proprietate cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în anexa nr. 3 de la prezenta ordonanţă de urgenţă, NU beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei. Lista de bunuri pe care NU are voie să le aibă în proprietate un cetăţean (sau o familie) care doreşte să obţină ajutoare de încălzire pentru iarna geroasă şi lungă ce se anunţă, cuprinde următoarele: clădiri şi imobile (cu excepţia locuinţei de domiciliu), orice mijloace de transport (de la autoturisme care depăşesc 1600 cmc până la.. şalupe, iahturi şi autobuze – aşa scrie la lege, fără glumjă !), utilaje agricole (combină, tractor etc), presă de ulei, moară de cereale, gater, drujbă sau alte utilaje de prelucrare a lemnului acţionate hidraulic, depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei, grădini şi curţi mai mari de 1.000 mp în mediu urban sau mai mari de 2000 mp în mediul rural, peste 2 hectare (la familii cu 1-3 persoane) sau peste 3 hectare (la familii cu peste 3 persoane) de teren arabil sau teren forestier.De asemenea, dacă aveţi cumva ghinionul să aveţi mai mult de 3 bovine sau 5 porci sau 20 de oi sau 15 familii de albine, sigur nu aveţi şanse să prindeţi vreun ajutor de încălzire de la stat.

A.S.

Un Comentariu la "Condiţii restrictive pentru ajutoarele de încălzire"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.