Ciprian Ardelean – luat la întrebări

La sfârşitul săptămânii trecute, avocatul Ciprian Ardelean a fost ales preşedinte al organizaţiei judeţene sătmărene a Tineretului Social Democrat. Conferinţa respectivă a început sâmbătă dimineaţă la ora 10, s-a terminat cam într-o oră – ceea ce înseamnă, poate, că tinerii sunt mai dinamici şi nu o lălăie atunci când au treabă.

Vicepreşedinţii TSD Satu Mare sunt: Bianca Glodean, Manuela Rogoz, Codruţa Maxi, Mirela Suciu, Mădălina Vasile, Claudiu Mondici, Liviu Buzgău, Florin Ciocan, Mihai Balaj, Liviu Mureşan, Cătălin Groza, Vasile Betea, Ioan Lohan, Dumitru Pop, Viorel Sava.
La alegerile tineretului social-democrat ar fi trebuit, conform înţelegerilor anterioare, să vină şi Nicolae Bănicioiu, actualul lider naţional al TSD. N-a mai apărut, În dimineaţa respectivă era la Braşov şi, chiar dacă intenţiona să pornească urgent cu un mic elicopter, nu ar fi putut ajunge în timp util – programarea matinală a începerii conferinţei a fost una total nefericită, mai ales că sâmbătă dimineaţa orice tânăr care se respectă are mari probleme cu trezitul.
După ce şi-a mai revenit din euforia investirii oficiale în funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a Tineretului Social Democrat, avocatul Ciprian Ardelean a fost luat un pic la întrebări de Sătmăreanul.

Cum vine asta că sunteţi „noul” preşedinte al TSD Satu Mare ? Cine a fost „vechiul” şef de organizaţie ?

– După ce Alin Rusu a demisionat în urmă cu câţiva ani din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a Tineretului Social Democrat, am rămas practic fără preşedinte. Apoi, la un moment dat, eu am fost delegat de conducerea organizaţiei judeţene PSD a „seniorilor”, cum se spune, să mă ocup de formaţiunea de tineret.

De ce aţi fost ales dumneavoastră şi nu altcineva ?

– Probabil am fost delegat eu pentru că m-am ocupat iniţial de organizaţia de tineret din Negreşti Oaş încă din 2007, apoi împreună cu ceilalţi colegi am trecut şi la organizarea tineretului social-democrat din zonele Carei şi Tăşnad.

Şi cam ce aveţi de gând să faceţi cu tinerii social-democraţi în viitor ? Că până acum, la fel ca în cazul celorlalte organizaţii de tineret, n-am auzit de altceva decât de lipit afişe în campania electorală şi participări la aşa-numitele „şcoli politice de vară”…

– Percepţia asta că organizaţiile de tineret sunt bune doar pentru campaniile electorale e complet greşită şi o vom dovedi cât de curând ! Până una-alta, noi va trebui să participăm cu 20 de tineri la Conferinţa naţională a TSD din 2 otombrie de la Bucureşti şi imediat după aceea să trecem la organizarea mai bună a filialelor noastre din teritoriu acolo unde acestea sunt sau mai slabe numeric sau mai slabe în ceea ce priveşte implicarea în viaţa socială şi politică a comunităţilor, în special în oraşe: Livada, Carei, Negreşti Oaş, Tăşnad, Satu Mare. După aceea, veţi vedea de ce suntem în stare !

Ce motivaţie valabilă ar avea un tânăr să intre în politică în loc să nu se amestece în tărâţele de aici sau să plece în străinătate aşa cum încep să o facă destul de mulţi ?

– Nu există altă soluţie decât implicarea în politică pentru orice tânăr care vrea cu adevărat să facă lucruri concrete pentru soluţionarea problemelor celor din jurul lui. Dar, prin comparaţie cu unii politicieni „seniori” de pe scena politică românească, tinerii trebuie să înţeleagă de la bun început că politica este un mijloc – nu un scop de parvenire! – de a încerca să faci bine semenilor tăi. Implicarea este o chestiune care ţine de fiecare, iar percepţia negativă asupra politicii – percepţie care există peste tot în România, nu doar la Satu Mare – au făcut-o cei care au denaturat politica şi au trasformat-o vizibil într-un scop, „uitând” că aceasta este doar un mod de a putea schimba societatea în bine. Eu mai cred în binele acesta social, de asta vorbesc aşa.

Sunteţi şi consilier judeţean din partea PSD. Având experienţa asta, puteţi să spuneţi cum şi cât este de fapt lăsat, de fapt, un tânăr să facă politică ? Că doar n-o fi chiar de capul lui atunci când „seniorii” pot avea cu totul alte idei la un moment dat…

– În privinţa asta ar fi destul de multe de spus. Din experienţa pe care am avut-o până în prezent, am ajuns la concluzia că în politică trebuie să ai şi un stomac foarte tare, nu doar cap… Vreau să spun că numai printr-o implicare efectivă şi nedezbinată pot tinerii să aibă cu adevărat un cuvânt de spus în politică şi un astfel de exemplu nu este întotdeauna simplu de dat. Dar am văzut că în ultima perioadă tinerii încep să se facă auziţi şi chiar ascultaţi de „seniori”, ceea ce înseamnă că şi aceştia din urmă au ajuns să aibă o altă apreciere, mult mai pozitivă, asupra activităţii noastre şi mai ales asupra potenţialului pe care îl reprezentăm. În concluzie, eu cred că s-a ajuns la punctul în care toate partidele din Satu Mare sprijină tineretul, sunt chiar tineri care au funcţii de mare răspundere – şi cu asta cred că am răspuns la întrebare.

Cine este politicianul-model pentru dumneavoastră ?

– Nu pot să zic că am un „politician-model”, ca să folosesc aceeaşi expresie. Încerc să iau părţile bune de la fiecare politician veritabil. De exemplu, îmi plac curajul lui Putin, abilitatea lui Sarkozy, pragmatismul lui Ponta, meticulozitatea lui Valer Dorneanu şi capacitatea uriaşă de muncă a lui Adrian Năstase – ca să dau nişte exemple.

Dar la nivelul judeţului Satu Mare s-au epuizat exemplele, cumva ? Aici nu avem politicieni cu părţi bune sau ce ?

– Cum să nu fie ?! Nu am spus nume din Satu Mare ca să nu se creadă că vreau „să fac frumos” în faţa cuiva sau să se interpreteze mai ştiu eu cum. Dar evident că enumerarea de mai înainte poate continua cu politicienii sătmăreni pe care am ajuns să-i cunosc mai bine şi să apreciez la ei multe părţi bune care nu întotdeauna sunt vizibile în presă… Îmi plac decizia, meticulozitatea şi capacitatea de analiză ale lui Valer Marian, abilitatea şi puterea de muncă ale lui Gheorghe Ciocan, spiritul extraordinar de implicare al lui Mircea Govor.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.