Copiii recunosc că părinţii au un comportament aiurea la volan

În cadrul unei acţiuni mai ample la nivel naţional, organizate de Inspectoratul General al poliţiei Române sub titulatura de „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, subcomisarul Simona Săndulescu şi inspectorul principal Ana Petric de la Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Satu Mare au avut azi, la Colegiul Naţional „Ioan Slavici” din Satu Mare, cu începere de la ora 13, o acţiune specifică denumită „Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor”. Sala fetivă a colegiului s-a umplut până la refuz cu elevii claselor a noua şi cu cîţiva prichindei din ciclul gimnazial.

Elevilor le-au fost prezentate patru filmuleţe reprezentative şi extrem de sugestive. Trei dintre acestea ilustrau câteva din cauzele des întâlnite şi aparent banale (consumul de alcool înainte de urcarea la volan, neatenţia, folosirea telefonului mobil) care duc la producerea de accidente de circulaţie cu consecinţe grave. Al patrulea prezenta „traseul” pe care îl parcurge un tânăr până ajunge consumator şi dependent de droguri.

Referindu-se la necesitatea respectării cu stricteşe a regulilor de circulaţie tocmai pentru a nu ajunge să fie implicaţi în evenimente rutiere nedorite, subcomisarul Simona Săndulescu le-a spus elevilor: „ sunteţi tineri, curajoşi şi impetuoşi, dar trebuie să vă gândiţi bine întotdeauna atunci când faceţi „demonstraţii” de teribilism pentru că pe stradă nu sunteţi singuri. Mai sunt pietoni, mai circulă multe maşini şi trebuie să fiţi mereu extrem de atenţi pentru că nici unul dintre voi nu-şi doreşte să fie implicat în vreun fel într-un accident de circulaţie”. Când s-a trecut la discuţii pe această temă, majoritatea copiilor au recunoscut că au fost puşi adesea în situaţii în care părinţii lor au avutt un comportament rutieristic aiurea: au făcut depăşiri riscante, au condus cu viteză mare sau chiar au urcat băuţi la volan.

De asemenea, elevilor li s-a atras atenţia să fie „cu ochii-n patru” atunci când circulă cu autobusul sau microbusul pentru a nu ajunge victime ale hoţilor de buzunare. „Dacă nu aveţi grijă şi vă lăsaţi la vedere telefoanele mobile sau bijuteriile, în mijloacele de transport în comun riscaţi să deveniţi victime ale hoţilor, adică ale persoanelor pe care noi le numim infractori”, a afirmat inspectorul principal Ana Petric.
Când au vizionat filmuleţul despre felul cum îşi pot distruge viaţa dacă devin consumatori de droguri, toţi elevii au fost extrem de atenţi şi de gravi. Şi au ascultat în linişte explicaţiile oferite pe larg şi expresiv de reprezentantele Poliţiei.

Această acţiune de prevenire de la Colegiul „Ioan Slavici” a fost doar prima dintr-un şir care va cuprinde, în fiecare din zilele următoare, activităţi referitoare la prevenirea furturilor din locuinţe şi din autoturisme (acestea fiind prioritare, în această perioadă, pentru conducerea IPJ Satu Mare).

Dorin Prunilă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.