Pensionarea Corneliei Bota va duce la răfuieli pentru ocuparea postului ei

Cornelia Bota ocupă funcţia de secretar al judeţului Satu Mare (aceasta este titulatura oficială corectă, nu “secretar al Consiliului Judeţean” ) din anul 1994. Conducătorii de instituţii – prefecţi, preşedinţi de CJ, primari etc – au venit şi au plecat, dar Cornelia Bota a rămas. Cu echilibru, profesionalism şi imparţialitate politică. Începând cu data de 1 octombrie a.c., Cornelia Bota va intra în pensie, la cerere.

Standarde şi blocaje

Zvonistica despre o apropiată pensionare a secretarului judeţului Cornelia Bota începuse de câteva săptămâni, dar – cum se întâmplă întotdeauna în asemenea cazuri – nimeni nu putea (sau nu voia) să spună nimic concret. Astfel că, după cum era şi firesc, Sătmăreanul a stat de vorbă direct cu Cornelia Bota – despre activitatea în administraţie, despre ‘hopurile” trecute în anii de muncă, despre pensionare. Redăm în continuare principalele sale declaraţii:

-“Da, e adevărat că mă voi pensiona. De când este domnul Csehi preşedinte la Consiliul Judeţean , el nu a dorit vacantarea postului – chiar dacă eu aş fi vrut, la un moment dat, să plec mai repede -, astfel că în cele din urmă am ajuns la o înţelegere în acest sens. Dar acum plec pentru că familia este incomparabil mai importantă, mai ales fata mea, care este avocat în Timişoara, şi cei doi nepoţei ai mei… Ei contează pe sprijinul meu şi aşa că acum nu am mai stat deloc pe gânduri. Practic, se va încheia o etapă a vieţii mele publice şi voi intra în alta care poate nu va mai fi chiar atât de mult de lucru, va fi un pic altceva…”

-„E adevărat că în activitatea mea am reuşit, în timp, să impun anumite standarde profesionale cât mai înalte şi corecte pentru că doar aşa se poate face cu adevărat o muncă de calitate. Eu am început de la funcţia de inspector de specialitate în 1986 ţi am urcat ierarhiile treptat, nu am “ars” etapele, iar în 1994 am fost numită secretar al judeţului. Au trecut anii şi acum, cu câteva zile înainte de a pleca, aduc totul la zi pentru ca persoana care va veni după mine în acest post.”

-“De multe ori, de-a lungul anilor, am remarcat că de fiecare dată când mai erau cam 6 luni până la alegeri, activitatea judeţului aproape că intra în blocaj. Acesta este unul din motivele pentru care este importantă această funcţie – poţi păstra echilibrul atâta de necesar pentru ca activitatea administrativă din Consiliul Judeţean să nu se blocheze până se află dacă se va schimba sau nu conducerea.”

Presiunile politice, inevitabile

-“M-am ţinut mai tot timpul cât mai departe disputele politice, de celelalte tipuri de conflicte care au mai fost şi care nu aveau nici o legătură cu domeniul strict profesional. Deşi s-a întâmplat ca, la un moment dat, cineva din PSD să încerce să-mi impună pur şi simplu să ader la partid. Nu am cedat, iar explicaţia mea conform căreia legea mă obligă să îmi dau imediat demisia după intrarea în partid a convins în cele din urmă. ştiu foarte bine cum e, colegii mei au fost puşi destul de des în postura de a suporta diferite presiuni politice din toate părţile, fără deosebire… văzând că neamestecul meu în chestiuni care vizau aspecte politice persistă, până la urmă au renunţat fiecare şi au continuat să mă respecte pentru felul în care munceam.”

-“Este evident că plecarea mea va declanşa o bătălie politică. Acum PDL face presiuni să-şi pună omul lor…secretarul judeţului este un funcţionar public numit, abia după aceea urmează concursul organizat prin Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Sincer, îmi pare rău de postura în care se va afla preşedintele Csehi după plecarea mea, el fiind un om echilibrat şi obiectiv.”

-“După ce au văzut, în timp, că nu am ce juca la două sau mai multe capete, nimeni nu mi-a cerut vreodată să fac ilegalităţi şi din acest punct de vedere nu am avut probleme, cu excepţia câtorva discuţii neprincipiale care s-au stins ulterior şi apoi nu am mai avut constrângeri.”

Opinia lui Csehi Arpad

În legătură cu apropiata pensionare a Corneliei Bota, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Arpad Csehi, a declarat: “”Relaţia profesională cu d-na secretar al judeţului a fost una foarte bună, încă de pe vremea când am fost inspector în cadrul consiliului judeţean, apoi consilier judeţean, cât şi acum, în prezent, ca şi coordonator al instituţiei. Cu greu se va înlocui absenţa ei, cu greu va ridica cineva ştacheta profesională lăsată de dânsa, fiind o persoană care a muncit doar pentru interesul judeţului, neavând interese politice.”

Dorin Prunilă

Un Comentariu la "Pensionarea Corneliei Bota va duce la răfuieli pentru ocuparea postului ei"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.