110 ani de la moartea preotului Ioan Pop

Comemorarea a 110 ani de la moartea preotului Ioan Pop, care a slujit peste o jumătate de secol în părţile sătmărene, a avut loc astăzi la Biserica Greco-Catolică din Odoreu. Iniţiativa organizării evenimentului a avut-o Directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Felician Pop, în colaborare cu Consiliul Judeţean, Biblioteca Judeţeană, Asociaţia Culturală “Sătmărenii” şi Parohia Greco-Catolică Odoreu.

În prezenţa a peste 100 de enoriaşi, directorul CCPCT Felician Pop a vorbit despre viaţa preotului Ioan Pop, amintind construcţia turnului bisericii româneşti din Odoreu.

Cu ocazia comemorării celor 110 ani de când preotul Ioan Pop a trecut în nefiinţă, reprezentanţii Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale au refăcut stâlpul de veci, care nu demult era spart în mai multe bucăţi, dar şi mormântul unde odihneşte preotul Ioan Pop. Organizatorii evenimentului au depus o coroană cu flori la mormântul celui care a slujit peste o jumătate de secol în părţile sătmărene.

Preotul Ioan Pop s-a născut în 1809 la Biri, localitate aflată astăzi în comitatul Szabolcs (Ungaria). Acesta a fost căsătorit cu Terezi Barna. După hirotonie, din noiembrie 1835 până în martie 1840 părintele Ioan Pop a slujit la Boineşti. După ce părăseşte parohia Boineşti părintele Ioan Pop pleacă în părţile Maramureşului, iar din 1845 acesta slujeşte în Odoreu la Biserica Greco-Catolică. În 1875 Ioan Pop, împreună cu protopopul de Satu Mare, Petru Bran, introduc în parohie “un învăţător deosebit de cantor”, înfiinţând un post special pentru dascălul confesional, ceea ce demonstrează interesul manifestat pentru învăţământul confesional.

În timpul slujirii sale, în 1880 a fost ridicat turnul bisericii române din Odoreu. Părintele Ioan Pop se stinge din viaţă pe 23 octombrie 1900, la vârsta de 91 de ani, după 65 de ani de preoţie.

A.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.