SĂTMĂREANUL.NET îşi aduce contribuţia la simpozionul”70 de ani de la Dictatul de la Viena”

Au trecut 70 de ani de la data de 30 august 1940 când a fost impus ardelenilor în special şi românilor în general ceea ce istoriografia românească numeşte direct Dictatul de la Viena, cea ungară sau de aiurea folosind un termen mult edulcorat: “arbitrajul” de la Viena. Manipulată şi interpretată mai mult sau mai puţin grosolan, din aşa-zise raţiuni mai mult sau mai puţin politice, istoria adevărată a efectelor terifiante ale dictatului fascist asupra vieţii fiecărui român din Ardeal începe să iasă la iveală – cu toate grozăviile ei – abia în ultimii ani.

Adevărul istoric nu se discută, se prezintă

Tocmai din cauza prea multelor interpretări meschin-interesate care ne-au întoxicat până nu demult, organizarea unui simpozion deschis şi cu largă participare academică şi internaţională era absolut necesară. Vineri, 24 septembrie, un astfel de eveniment are loc la Satu Mare. Şi este absolut firesc ca acesta să se desfăşoare la Satu Mare, zonă care a resimţit mult prea crâncen răvăşirea destinelor a zeci de mii de români alungaţi cu diabolică violenţă din casele lor de fasciştii unguri care erau beneficiari ai Dictatului.

Printr-un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului, se oferă sătmărenilor informaţiile principale referitoare la organizarea şi desfăşurarea acestui simpozion care este mai mult şi altceva decât o simplă înşiruire de păreri, opinii şi interpretări subiective. Este vorba de un eveniment memorabil la care participă istorici de o probitate profesională recunoscută, cercetători pasionaţi de imparţialitate şi tinzând spre exhaustivitate (şi nu spre amputări argumentative ale faptului istoric concret). Redăm comunicatul oficial, după care revenim cu câteva amănunte interesante:

“Instituţia Prefectului – Judeţul Satu Mare, împreună cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Filiala „Dr. Vasile Lucaciu”, Asociaţia Judeţeană Satu Mare a Românilor Refugiaţi, Expulzaţi şi Deportaţi, Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor” – Filiala Satu Mare şi Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Satu Mare organizează la Satu Mare, în data de 24 septembrie 2010, simpozionul ştiinţific internaţional „70 DE ANI DE LA DICTATUL DE LA VIENA”.
La simpozion vor prezenta lucrări circa 30 de istorici reputaţi din ţară şi din străinătate, printre care se numără şi academicieni.
Deschiderea oficială a simpozionului şi prima parte a lucrărilor vor avea loc în sala Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti”, între orele 10 -14, iar a doua parte a lucrărilor se va desfăşura în sediul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, Filiala Satu Mare (str. Ştefan cel Mare nr. 7), între orele 15 -18,30.
Sunt invitaţi şi aşteptaţi să participe toţi sătmărenii interesaţi de istoria reală a românilor de pe aceste meleaguri.”

Mărturii ale oamenilor care au trăit istoria

De remarcat faptul că printre cei care vor vorbi despre consecinţele politice – sinistre pentru populaţia românească din nord-vestul Transilvaniei – ale Dictatului de la Viena se află şi doi oameni politici sătmăreni (senatorul PSD Valer Marian şi deputatul PDL Ioan Holdiş) care dau un frumos şi viu exemplu despre primatul interesului naţional românesc asupra diferenţelor de optică politică. Faptul că Valer Marian este o prezenţă activă la acest simpozion nu surprinde pe nimeni – este de notorietate faptul că el a fost mereu nu numai un apărător acerb al intereselor românilor din Ucraina, Ungaria sau Moldova şi un pasionat de cunoaşterea aprofundată a adevărurilor istorice, ci şi un drastic şi argumentat sancţionator (în presă sau în politică) al oricărui derapaj extremist-naţionalist intern de orice natură, de la cel maghiar la cel de tip peremistic. În schimb, prezenţa deputatului Ioan Holdiş rămâne deocamdată – până la o eventuală probă contrarie de la simpozionul de mâine – doar o surpriză plăcută.

În schimb, toţi sătmărenii (şi nu numai) care vor participa mâine la lucrările simpozionului din sala Filarmonicii Satu Mare vor putea vedea şi auzi mărturiile directe, vii şi impresionante ale unor oameni care au trăit efectiv zilele tragice ale invaziei horthyste şi dramatismul cutremurător al expulzării şi refugiului.

În acest context, ziarul online Sătmăreanul a încercat să-şi aducă, după puteri, contribuţia la cunoaşterea a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în nord-vestul României ca urmare a Dictatului de la Viena. Concret, este vorba de filmul documentar intitulat “Diktatul şi destinul moţilor din Scărişoara Nouă” în care, fără absolut nici un alt comentariu, sunt prezentate relatările mai multor oameni care povestesc – cu amănunte care, în acelaşi timp, te cutremură şi-ţi umplu ochii de lacrimi – tot ceea ce au simţit, trăit şi îndurat în zilele premergătoare şi următoare Dictatului. Deşi nu era inclus, până azi dimineaţă, în programul oficial al manifestării, organizatorii principali au decis ca filmul documentar la a cărui realizare a contribuit şi un redactor de la Sătmăreanul să ruleze în faţa sutelor de persoane care vor fi prezente de la ora 10 în sala Filarmonicii Satu Mare.

Cine vine şi cine nu vine la simpozion ?

Instituţia Prefectului Satu Mare a trimis câteva sute de invitaţii oficiale (al căror conţinut îl puteti vedea AICI) pentru toate oficialităţile locale din judeţul Satu Mare – şi nu numai -, de la preşedintele Consiliului Judeţean până la primari, viceprimari, directori etc. Va fi interesant de văzut câţi vor da curs acestei invitaţii. De exemplu, am fost curioşi – nu altceva ! – dacă preşedintele Consiliului Judeţean Csehi Arpad intenţionează să onoreze invitaţia la simpozion. În acest sens, azi după-amiază, de la secretariatul preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare am primit, în jurul orei 16, un e-mail prin care ni s-a comunicat că ” încă nu s-a luat o decizie privind participarea preşedintelui la simpozionul de la Filarmonica de Stat D. Lipatti.” Prin urmare, rămânem în continuare curioşi…

Dorin Prunilă


8 Comentarii la "SĂTMĂREANUL.NET îşi aduce contribuţia la simpozionul”70 de ani de la Dictatul de la Viena”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.