Răscoala Piticilor în Satu Mare

Un Flashmob al piticilor a fost organizat azi de către Insituţia Culturală Kulturtreffpunkt pe platoul de lemn de pe Aleea Coposu din Centrul Nou. Începând cu ora 11.00 până la ora 18.00, trecătorii au putut vedea la un stand informativ, instalat pe Aleea Coposu câteva zeci de pitici din gips. Micii camarazi au fost expuşi pentru a atrage atenţia asupra unor neajunsuri, pentru a da ascultare oamenilor mici, întreprinzătorilor mici şi micilor intiţiative. Piticii au ţinut locul oricărei persoane din Satu Mare, pentru fiecare taximetrist sau şofer care trebuie să ocolească zilnic gropile din asfalt, pentru fiecare familie, care nu se descurcă din punct de vedere fianciar, pentru fiecare întreprinzător car eluptă pentru propria existenţă şi care sunt nemulţumiţi de toate aceste neajunsuri. Ideea acestui Flashmob al piticilor este de schimbare a lucrurilor prin umor şi nu prin revoltă, război sau lupte.

La un stand informativ, trecătorii au putut să creeze scufiţe portocalii, pentru a arăta că se identifică cu piticii. La stand la ora 11 câţiva zeci de preşcolari de la Grădiniţa Mondiala au vizitat standul şi şi-au făcut scufiţe.

Ideea piticilor portocalii a pornit de la o mişcare din Polonia, numită „Alternativă portocalie”, a cărui intiţiator şi tată spiritual a fost Waldemar „Major” Fydrych (absolvent al facultăţii de istorie şi a istoriei artelor de la Universitatea Wroclaw). În timpul mişcărilor studenţeşti al anilor 1980 din Wroclaw, piticii portocalii au fost pictaţi pe suprafeţele colorate, care s-au creat în urma acoperirii cu vopsea a unor zicale, ce criticau guvernul. În 1988 unda portocalie a curpins întreaga Polonie, dar şi alte oraşe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.