Camera de Comerţ pregăteşte un nou top al firmelor sătmărene

În vremuri atâta de neprietenoase şi agitate precum cele actuale, când coşmarurile firmelor care se străduiesc sa supravieţuiască au un sprijin atât de eficient în aşa-zisele “măsuri guvernamentale de redresare, faptul că mai există, totuşi, activitate economică onestă este un aspect care ţine aproape de miracol. Aşa se face că, urmând cu frumoasă încăpăţânare o tradiţie instaurată în urmă cu câţiva ani, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Satu Mare tocmai a început pregătirile pentru a premia firmele din acest judeţ care au desfăşurat până acum o activitate remarcabilă în diferite domenii.

Veţi spune, poate, că oricum este vorba de o premiere mai mult simbolică, dar credem că acest gest semnificativ este de apreciat în astfel de momente când mulţi pseudo-patroni şi reprezentanţi ai unor instituţii mai degrabă caută să “luxeze” orice afacere din jurul lor.

Potrivit celor declarate pentru Sătmăreanul de directorul general al CCIA Satu Mare, Daniela Culic (foto), metodologia de selectare a firmelor care vor intra în top – pe domenii de activitate distincte – este una destul de laborioasă, societăţile comerciale fiind evaluate în funcţie de mai multe criterii de performanţă.

Informaţiile pe baza cărora se alcătuieşte vitorul top al firmelor sunt strânse de la diferite surse oficale: Ministerul de Finanţe, Direcţia Generală a Vămilor, Camera de Comerţ şi Industrie a României. “Acum nu mai primim informaţii economico-financiare de la DGFP, aşa cum se întâmpla în ultimii ani, ci direct de la Ministerul de Finanţe”, afirmă Daniela Culic.

Conform metodologiei de care pomeneam înainte, sunt admise să participe la selecţia pentru topul firmelor din judeţ toate entităţile care sunt comerciaţi, potrivit legii, au realizat profit din exploatare, nu au datorii la bugetul de stat şi au cel puţin un salariat. Clasamentul de top va cuprinde câte 10 firme pentru fiecare domeniu, grupă de activitate şi clasă de mărime a întreprinderilor.

“Noi, la nivel local, avem şi un fel de conflict cu Camera de Comerţ şi Industrie a României pentru că la nivel central s-a decis să nu fie luat în considerare criteriul referitor la efortul de dezvoltare făcut de o firmă, adică să se ignore tocmai faptul că o societate comercială reuşeşte să facă investiţii chiar şi pe acest timp de criză. Dimpotrivă, la Satu Mare noi am decis ca acest criteriu să fie cât se poate de valabil, după cum e şi firesc. Dar asta poate însemna ca o firmă care intră la noi în top să nu se mai regăsească pe aceeşi poziţie în topul naţional”, declară directorul general al CCIA Satu Mare.

Actualmente, în judeţul Satu Mare, aproximativ 380 de firme sunt membre ale Camerei de Comerţ, chiar dacă vreo două treimi dintre acestea îşi cam achită “mai cu ţârâita” cotizaţia de membru. “Cred că e bine de ştiut că, oricum, noi îi considerăm membri pe toţi cei care au fost cu noi în aceşti 20 de ani de când existăm ca instituţie şi îi aşteptăm cu uşile deschise chiar şi pe cei cu care nu am mai desfăşurat activităţi comune în ultimul timp”, mai spune Daniela Culic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.